la antreu; muschi tiganesc, salam sasesc, cascaval, masline,rosii, castraveti si o frunza de patrunjel cartofi prajiti cu ochiuri si branza burduf... salata de fructe si o inghetata. Bautura apa plata,,fara alcool.=D>
Tare m-as bucura sa-mi spuneti o reteta de mancare de conopida, dar nu de pe net, din aceea exersata indelung in bucatarie...Azi am facut, intr-un sos ca de ciulama, am pus conopida fiarta, parca n-are gustul pe care il vreau...:(
O reteta simpla cu conopida. Sa nu ma puneti insa sa scriu exact cantitatile pentru ca am prostul obicei de a gati numai "dupa ochi", reusind sa stabilesc din ochi cat, cand si ce trebuie pus.
Ingrediente
- conopida (obligatoriu, deoarece reteta aceasta demonstreaza ca afirmatia potrivit careia conopida este o varza care a facut studii superioare este pe deplin adevarata)
- cativa cartofi (optional)
- ciuperci de padure, in ordinea preferintei: galbiori (cantharellus cibarius) manatarci (boletus edulis) oricare alt fel de ciuperci de padure. daca nu gasiti nu folositi champignon si nici pleurotus, merge mai bine fara.
- catei de usturoi sau unul-doi bulbi de usturoi salbatic (allium vinealis)
- sunca de pulpa de porc afumata feliata foarte subtire ca pentru prosciutto e melone; nu prea multa pentru ca, nota bene, mancarea este din conopida cu cartofi, ciuperci si sunca nu din sunca cu conopida, ciuperci de padure si cartofi. Avertisment! Nu puneti sunca presata, sunca de Praga, sunca York, sunca de etc. salam sau carnat :thumbdown: o sa iasa ceva oribil, mirosind a [editat]. Nu aveti sunca? Nu puneti nimic! "Fara sunca!" Sa va fie lozinca
- smantana
- unt
- rozmarin proaspat
- 2 oua
- amestec de branzeturi razuite (se gasesc in aproape orice magazin) sau parmezan ras
- condimente: sare, piper
Ustensile de bucatarie:
- oala de 2 l
- un vas de sticla termorezistenta (produsul finit arata bine in el)
- un bol pentru batul oul si amestecat chestiile celelalte
- cutit ascutit
- indemanare (avand in vedere cutitul ascutit)
- etc. (adica detergent ca sa spalati ce ati murdarit, lavete, ...)
Asadar, avem o conopida, cativa cartofi, ceva sunca si restul, cum procedam?
1. Se fierb buchetelele de conopida in apa cu sare pana ... se fierbe (adica se face moale si palatabila si se poate consuma fara a da din falci ca un iepure disperat)
2. Se fierb si cartofii. Aici aveti doua variante: fie ii fierbeti in alta oala, si veti avea de spalat DOUA oale :O fie adoptati planul "B" si ii fierbeti in varianta Adalbert Gabriel, adica in aceeasi oala in care-si da duhul conopida insa izolati intr-o punga de polietilena LD (adica o punga comuna de polietilena). Daca nu v-ati prins inca, va scriu acum ca polietilena are o temperatura de topire mult peste punctul la care apa fierbe si nu e niciun pericol sa fierbeti orice doriti in pungi de polietilena care mai sunt si inerte dpdv chimic (adica nu intra in reactie cu mancarea, apa, sarea, etc).
2. bis Ciupercile se fierb si ele la fel, intr-o punga de polietilena sau in ALTA oala.
3. Cartofii fierti se decojesc (daca nu ati facut deja asta) si se taie in felii groase cam de un deget (am degete destul de firave).
4. Usturoiul se toaca marunt pe tocator (nu-l striviti cu ustensilele acelea oribile de torturare a usturoiului! usturoiul e o planta nobila care merita o moarte curata si senina sub un cutit ascutit, nu o moarte inceata si obscena intr-o presa).
5. Se topeste untul in vasul de sticla termorezistenta si se ung peretii vasului se aseaza feliile de cartofi pe margine iar mijloc buchetelele de conopida printre care se strecoara lasciv feliile de sunca (se lasa cateva pentru acoperit compozitia), ciupercile (feliate si ele), usturoiul tocat si rozmarinul facut maruntel.
6. Smantana (cam 100 ml sau ceva mai mult) ouale si branza rasa se bat impreuna cu furculita sau cu orice doriti d-voastra.
7. Pseudodivagatie: Se pune sare si piper dupa gust (asta am invatat de la d-na Sanda Marin :thumbup: ) daca, din orice motiv, sunteti oaie puteti pune sare din belsug insa nu puneti deloc piper. Oile iubesc sarea dar fac alergie la piper.
8. Se pune peste conopida cu sunca-ciuperci-usturoi-rozmarin-si-cartofi amestecul magic de branza-cu-smantana-cu-oua si se acopera (pentru discretie) cu cateva felii de sunca.
9. Ati incalzit cuptorul? Nu? :O Oy-oy-oy! Pai ce credeati? Ca o sa bagam vasul de sticla termorezistenta la frigider? Sau poate credeati ca voi scrie: "se serveste la temperatura camerei"? Nu-nu-nu!
Cuptorul trebuia incalzit DINAINTE iar chestia aceea ciudata cu conopida si ... tot restul trebuia pusa in cuptorul gata incalzit ca sa prinda crusta rumena si sa poata fi servita calda si ... aromind a de toate ... inclusiv a obezitate ... cu o salata de rosii cu ulei de masline stors la rece, otet balsamic si ... hehehe, ghiciti? ... leustean tocat :yes: