Cozonacul si julfa, sau pelincile Domnului, sunt doua dintre prajiturile traditionale care se mananca la noi cu ocazia sarbatorilor de iarna. Fiecare dintre noi stim retete diverse, asa ca astazi nu mai voi referi la aceste dulciuri, ci la cele pe care le puteti gusta pe meleagurile europene, in celelalte tari care fac parte din Uniunea Europeana. In functie de regiuni si de traditiile comune, multe tari in UE au prajituri asemanatoare pe care le mananca la mesele date cu ocazia Sarbatorilor de iarna.
Austria - tortul de ciocolata Sacher-Torte. Aparut in 1832, cand Printul Metternich a cerut un desert special pentru o cina. Sarcina i-a revenit ucenicului Franz Sacher, care a reusit sa faca un desert atat de bun, incat i-a adus acestuia un mare renume, iar in timp a devenit una dintre prajiturile traditionale servite la cina de Craciun. In plus, desi se cunosc ingreditele principale, reteta a ramas secreta.
Belgia - biscuitul Speculoos. Este un biscuite caramelizat, care initial se facea din paine. La inceput era servit la Sfantul Nicolae, dar apoi traditia s-a extins catre Craciun.
Bulgaria - placinta cu branza, Party Banitsa. Este o specialitate de patiserie, fiind facuta cu aluat de foi. Desi se serveste la toate sarbatorile, atat cele traditionale, cat si cu ocazia unor evenimente in familie, totusi, banitsa este vedeta cinei de Revelion.
Cehia - fursecurile sau bisuitii cu vanilie, cucrovi. Exista mai multe retete si forme, dar urmatoarele sunt obligatorii: prajitura este facuta doar din aluat, care trebuie bine aromatizat cu vanilie si care devine crocant.
Cipru - gogosile Glytzista. Au forma unor ineluse, fiind pregatite intr-o baie de ulei.
Croatia - cozonacul, numit božicni kruh. Prajitura seamana cu al nostru cozonac, dar are forme diferite.
Danemarca - budinca 'ris á la mande' (risalamande). Este un fel de budinca facuta cu lapte, orez, vanilie, migdale si crema batuta. Aceasta a aparut pe la inceputul anilor 1800, in Copenhaga.
Estonia - turta dulce, piparkoogid. Facuta din acelasi aluat precum turta dulce, prajitura are diverse forme care amintesc de Craciun.
Finlanda - turta dulce, piparkakut. Poate avea diverse forme si dimensiuni, dar trebuie sa fie aromata.
Franta - bûche de Noël. Este o prajitura lunga de ciocolata, servita in prima zi de Craciun.
Germania - turta dulce. Poate fi in variate forme si dimeniuni, dar traditionala este cea cu scortisoara si in forma de stea, iar in unele zone a aparut traditia unei case din turta dulce.
Grecia - fursecurile Kourabiedes. Pot fi simple sau umplute cu crema, dar importante este ca aluatul sa fie aromatizat cu vanilie.
Irlanda - tortul cu fructe. Este facut in mai multe variante, dar trebuie sa contina condimente si fructe uscate, care reprezinta darurile aduse pruncului Isus de catre cei trei magi. In plus, reteta include si o varietate de whiskey irlandez.
Italia - cozonacul Panettone. Spre deosebire de cel din Europe de est, cozonacul italian nu este umplut cu crema, doar cu fructe uscate si aluatul trebuie sa creasca mult si sa fie bine aromat.
Letonia - turta dulce, numita Piparkukas. Are mai multe forme, dar de obicei este sub forma de stea si pudrata cu zahar pudra sau diverse condimente si culori.
Lituania - biscuitii kuciukai. Sunt facuti dintr-un aluat care este intre cel de fursecuri si cel de turta dulce. Biscuitii au o forma rotunda si sunt de cativa centimentri.
Luxemburg - briosele Boxemännercher. Sunt facute din aluat de briose, umplute cu crema de cacao si sub forma de om de zapada.
Malta - Qaghqa tal-Ghasel. Este un inel facut dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac si umplut cu crema de cacao.
Marea Britanie - budinca. Spre deosebire de alte budinci, este facuta dintr-un aluat in care se pun mai multe bucati de fructe si care trebuie sa aiba o consistenta gelatinoasa. In plus, poate fi servita cu frisca, smantana sau ciocolata.
Olanda - banketletter. Este o prajitura facuta din martipan sau la patiserie, avand forma primei litere din numele celui caruia ii este dedicata.
Polonia - turta dulce. Se face in diverse forme si poate fi umpluta sau simpla, cu zahar pudra peste sau colorate cu alte creme.
Portugalia - gogoselele azevias. Sunt facute dintr-un aluat asemanator cu cel de gogosi, apoi umplute cu crema si pudrate cu zahar.
Slovacia - turta dulce. Este de diverse forme si dimensiuni, umpluta sau simpla. La masa de Craciun se obisnuieste sa se puna pe masa si zece feluri din aceste prajituri.
Slovenia - cozonacul, numit povitica, optica, gubana, gubanca, gobana, pogaca. Spre deosebire de Romania sau de alte tari, acest cozonac are numeroase denumiri si mai multe forme, de la cel umplut si cu o forma asemanatoare cu panettone pana la o paine mai dulce.
Spania - nuga (Turrón), forme din martipan si prajituri cu migdale (polvorone). Sunt mai multe prajituri traditionale in functie de regiune. Astfel, nuga se prepara in zona Alicante, martipanul se intalneste mai des in Toledo, iar prajitura cu migdale se poate gusta mai ales in Andalusia.
Suedia - budinca risgrynsgröt. Este o budinca facuta cu orez, lapte si aromata cu scortisoara. De asemenea, la fel de populari sunt biscuitii asemanatori cu turta dulce.
Ungaria - cozonacul sau Beigli. Prajitura seamana cu al nostru cozonac, dar contine numai nuca si mai multa cacao.
Sursa: www.whychristmas.com, www.sacher.com, http://en.strasbourg-europe.eu/, http://www.brussels-belgium-travel-guide.com/, http://www.indyweek.com/, http://www.czech.cz/, http://www.bbcgoodfood.com/, http://mydanishkitchen.com/, http://www.aehs.ca/, https://www.weinmann.de/, http://www.quick-german-recipes.com/, http://www.gourmettraveller.com.au/, http://orsiskitchen.com/, http://www.irishcentral.com/, http://www.celtnet.org.uk/, http://www.pwaa.org/, http://www.portugal.gastronomias.com/, http://www.slovakcooking.com/, http://delishhh.com/, http://www.huffingtonpost.com/, http://www.viamichelin.com/, http://www.deliaonline.com/ si http://www.slovenia.si/.
Comentarii articol (1)