La inceputul lunii decembrie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat calitatea, modul de comercializare si etichetare a produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna (carne preambalata, membrane naturale, produse zaharoase, ciocolata si produse din cacao, produse de cofetarie si produse de patiserie etc.), constatand abateri la 9,7 tone de alimente. Cuantumul amenzilor depaseste un milion de lei.
Astfel, au fost controlati 854 de operatori economici si 73 de tone de produse alimentare. La 642 de operatori economici au fost constatate abateri iar 9,7 tone de alimente nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.
Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus urmatoarele masuri:
• retragerea de la comercializare a peste 400 kg produse alimentare si a circa 1500 metri de membrane naturale, produse improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a peste 9000 kg produse alimentare si a circa 455.300 metri de membrane naturale, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea a 642 sanctiuni contraventionale, dintre care 234 avertismente si 408 amenzi contraventionale, in valoare de 1.074.600 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Abateri constatate
1. Calitatea produselor
- Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
Abateri constatate in judetele Cluj (carne de porc alterata), Galati (jumatati de posterioare de pasare si ficat de pui care prezentau la interiorul ambalajului cristale grosiere de gheata provenite de la decongelare-recongelare, cozi porc, ciolan porc, picioare porc, copane curcan, ficat de porc receptionate in stare congelata si expuse la comercializare in vitrina destinata produselor refrigerate la temperatura de +10ºC), Mures (picioare de porc afumate, respectiv proaspete, care aveau par pe soric), Vrancea (pui griller cu acumulari de apa si sange in ambalaj, piept de pui dezosat, cu aspect modificat), Alba (bomboane comercializate vrac, lipite, cu colorantul migrat de la un produs la altul), Prahova (cornulete cu nuca, cu miros puternic intepator si pete de mucegai), Satu Mare (piele de gasca ce prezenta pene, intestine si urme de organe).
- Comercializarea produselor alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori
Abatere constatata in judetele Giurgiu (prajitura cu crema expirata de 50 de zile, pipote congelate expirate din iunie 2010, salam taranesc expirat de 7 zile, sunca piept de pui expirata de 24 zile, inghetata expirata de 2 luni, pasta de mici expirata de 12 zile), Maramures (chipsuri, ciocolata, bomboane expirate), Calarasi (amoniu pentru prajituri expitat de o luna, crema de cacao, rulada cu nuca, conservant pentru legume si fructe expirate de o saptamana), Neamt (corn cu ciocolata cu data durabilitatii minimale depasita de 2 zile, ciocolata cu lapte expirata de 60 zile), Galati (creier porc expirat de o zi, prajitura expirata de 3 zile, carne pasare congelata expirata de 30 de zile), Mures (rulada cu cacao expirata de 3 zile, salam Italian expirat de 10 zile, mac expirat de 3 zile), Vaslui (ciocolata expirata de 2 saptamani), Mehedinti (crema de cacao expirata de 10 zile, rulouri cu gem expirate de 2 zile), Suceava (parizer expirat de o zi, napolitane, ciocolata, foi cremsnit si foi de prajitura cu vanilie, tablete cu cocos, cozonac, turta dulce), Botosani (mate, ciocolata, stafide, cafea, cornuri), Salaj (ciocolata, frisca, praf de frisca, turta dulce, nuca de cocos, picioare porc, branza burduf, ciocolata, condimente, pasta de mici, carne tocata, oase graf afumate, salam de sunca, pate de ficat, praf de spuma pentru desert, bauturi racoritoare, bere), Vrancea (iaurt, smantana), Alba (ciocolata, praline asortate), Bucuresti (tarte crocante, tort), Bistrita Nasaud (carne tocata, ficat de porc, ciocolata si produse din ciocolata, produse de cofetarie si patiserie), Maramures (cornulete cu gem cu data durabilitatii minimale modificata).
- Neincadrarea in cantitatea neta declarata de producator, abatere constatata in judetele Bacau, Bistrita Nasaud.
- Starea ambalajelor, abateri constatate in judetele Cluj (diverse produse in ambalaje degradate, neetanse), Galati (piept de pui cu os si piele, carne tocata congelata, pulpe de pui cu os si piele, ficat de pui, pipote de pui si inimioare la care ambalajele erau degradate, rupte, produsele prezentand arsuri de congelare), Alba (bomboane vrac cu ambalajele neetanse, desfacute, astfel ca produsele erau scurse, lipicioase), Mehedinti (ambalaje partial neetanse).
2. 12% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit
- Lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare a fost constatata in judetele Arad, Arges, Cluj, Suceava, Calarasi, Maramures, Neamt, Bacau, Sibiu, Ilfov, Mures, Hunedoara, Galati, Mures, Vaslui, Alba, Bistrita-Nasaud, Mehedinti etc.
- Inscrierea de mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii
Abateri constatata in judetele Neamt (bomboane de pom CASTANE, pungi a 400 grame, care induceau in eroare consumatorii referitor la natura reala a produsului deoarece, in lista ingredientelor, nu figura ingredientul „castane” ci doar aroma de castane), Cluj (“clopotel de ciocolata”, din lista ingredientelor rezultand ca produsul contine aroma de ciocolata, “strudel cu fructe de padure” care in lista ingredientelor avea trecut gem de fructe de padure), Galati (fursecuri avand in compozitie: rahat, jeleu diverse arome si culori, crema vanilie si crema cacao, constatate organoleptic dar neprecizate in lista ingredientelor, bomboane cu crema miere min 18% la care, din lista de ingrediente, lipsea mierea), Ilfov (prajitura care in lista de ingredientele nu avea precizata faina desi la examen organoleptic rezulta utilizarea acesteia in fabricatie), Vrancea (prajitura care avea marcat pe eticheta mentiunea „produs fara conservanti si aditivi alimentari” din lista ingredientelor rezultand utilizarea agentilor de afanare E-450, E-500, prajitura cu iaurt in a carui compozitie nu figura ingredientul “iaurt“ ci un premix asemanator iaurtului), Bucuresti („ecler cu ciocolata” care conþinea in realitate o cremã de cacao, saratele de post care contineau in lista ingredientelor ou, cozonac cu nuca si cacao care nu continea cacao in lista ingredientelor).
- Inscrierea eronata a listei ingredientelor sau inscrierea eronata a ingredientelor compuse abatere constatata in judetele Vaslui, Mehedinti, Neamt, Prahova etc.
- Inscrierea incompleta a aditivilor prin neindicarea denumirii categoriei aditivului, numelui specific si/sau a codului numeric CE, abateri constatate in judetele Timis, Braila, Giurgiu, Galati, Braila, Bucuresti, Mehedinti, Neamt.
- Nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) 1333/2008 privind aditivii alimentari unde in cazul colorantilor galben portocaliu (E110), galben de chinolina (E104), carmoizinã (E122), rosu allura (E 129), tartrazina (E 102), rosu ponceau 4R (E124), eticheta/ambalajul produsului trebuie sa contina, in mod obligatoriu, informatia: „colorantul/colorantii: galben portocaliu, galben de chinolina, .....” sau „colorantul/colorantii: E .../ E ..., E ... poate/pot afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”
Abatere constatata in judetele Cluj (jeleu asortat care continea colorantii E102, E 122 si E 124 fara a avea inscrisa informatia obligatorie mentionata mai sus), Galati (prajitura care avea in lista ingredientelor colorantul E102 fara precizarea „... poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”), Vaslui (jeleuri care contineau colorantul ponceau 4 R, fara inscrierea codului CE al colorantului, iar avertismentul era doar sub forma ‘’se recomanda supravegherea copiilor sub 3 ani’’), Mehedinti, Vaslui etc.
- Lipsa inscrierii sau inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum, abateri constatate in judetele Arad, Mures, Vrancea, Bucuresti, Bacau, Bistrita Nasaud etc.
- Lipsa mentionarii cantitatii nete sau înscrierea eronatã a acesteia – in judetele Bacau, Vrancea, Mehedinti etc.
- Lipsa inscrierii cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor ce dau specificitate produsului – in judetele Suceava, Brasov, Vaslui, Alba, Mehedinti etc.
- Comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse in limba romana sau traducerea incompletã si incorecta – in judetele Arad, Maramures, Teleorman, Hunedoara, Galati, Timis, Mehedinti, Bucuresti etc.
- Lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen, constatata la produse comercializate in judetele Cluj, Vrancea, Bucuresti.
- Utilizarea de caractere mici care ingreunau vizibilitatea sau elemente ilizibile – in judetele Braila, Tulcea, Mures, Constanta, Vaslui, Bucuresti etc.
- Produse alimentare comercializate in vrac care nu aveau afisate denumirea si data durabilitatii minimale s-au constatat in judetele Giurgiu, Bistrita, Bucuresti.
3. Abateri privind afisarea pretului
- Afisarea pretului intr-un mod ilizibil, intr-o forma echivoca s-a constatat la produsele comercializate in judetele Maramures, Bihor, Cluj, Calarasi, Mures, Tulcea, Galati, Caras-Severin, Bucuresti etc.
- Lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura) – in judetele Giurgiu, Arad, Caras-Severin etc.
4. Abateri privind promotiile s-au constatat in judetul Teleorman (produsele: cremwursti din piept de pui 2+1, salam pachet promo, al doilea produs la jumatate din pret; pachet doua bucati de salam mini 25% reducere, comercializate fara a exista la raft produsele simple pentru a se putea verifica avantajele pretului ofertei, aceasta fiind o practica inselatoare).
5. Abateri constatate la comercializarea membranelor naturale (mate)
- Comercializarea de membrane naturale cu caracteristici organoleptice neconforme
In judetul Neamt se comercializa stomac porc care prezenta culoare cenusiu inchis cu pete rosii si portiuni de culoare galben maroniu, contrar prevederilor legale conform carora culoarea ar trebui sa fie roz – cenusiu deschis. Conform declaratiilor personalului din unitatea de vanzare verificata, produsul nu a fost supus operatiunilor de curatare si nu poate fi utilizat ca atare. Pe eticheta produsului, distribuitorul a omis inscrierea acestei informatii si, implicit, nici nu a marcat modalitatea de curatare a produsului.
19% dintre operatorii economici verificati in judetul Brasov comercializau diferite tipuri de mate naturale care prezentau deficiente de etichetare.
- Neincadrarea in numarul de bucati, respectiv numarul de metri declarati de producator/ambalator
Abatere constatata in judetele Vaslui (intestine porc sarate - 37 cutii a 10 metri care aveau declarat pe eticheta: 10 metri liniari, iar prin masuratori directe s-a constatat in medie lungimea de 8,4 metri liniari/cutie), Mehedinti (mate groase porc - 12buc/1m/36 lei - preambalate comercializate cu indicarea pe afisul de prezentare a produsului 1m, iar la verificarea efectuata prin masurare au rezultat valori de 0,80-0,90m), Bucuresti (intestine de porc preambalate care masurau 7,5m fata de 10m cat era inscris pe eticheta produsului).
- Inscrierea incompleta a denumirii, lipsa inscrierii clasei de calitate si a modului de conservare a matelor, abateri constatate in judetele Arad, Neamt, Ilfov, Olt, Arges, Brasov, Braila, Bihor, Prahova, Timis, Salaj, Satu Mare, Bacau, Iasi, Sibiu, Vrancea, Mures, Mehedinti, Prahova, Bucuresti etc.
- Elemente de identificare si caracterizare incomplete, abateri constatate in judetele Arges, Hunedoara, Mures, Vrancea, Buzau, Mehedinti, Bucuresti etc.
- Lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare s-a constatat la produsele preambalate in judetul Vaslui.
- Lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare – in judetele Arges, Bihor, Caras-Severin.
6. Nerespectarea conditiilor de depozitare
- Nerespectarea temperaturii de comercializare impuse prin acte normative sau de producãtori, s-a constatat in judetele Bihor, Alba, Giurgiu, Mehedinti, Bucuresti etc.
- Neurmarirea respectarii temperaturilor prescrise prin termograme sau necompletarea zilnica a acestora, abateri constatate in judetele Bihor, Satu Mare.
7. Alte abateri (lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, lipsa afisarii denumirii unitatii si/sau a orarului de functionare, lipsa afisarii plachetei cu numarul de telefon INFO CONSUMATOR: 0800 080 999, apel gratuit in reteaua Romtelecom, utilizarea de mijloace de masurare si control neverificate metrologic), abateri constatate in judetele Giurgiu, Sibiu, Timis, Mures, Giurgiu, Constanta, Brasov, Alba, Bacau, Caras-Severin, Sibiu etc.
Sfaturi pentru consumatori
• Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor “profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
• Urmariti cu atentie, din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare), calitatea produselor alimentare pe care doriti sa le cumparati si refuzati-le pe acelea pentru care aveti suspiciuni privind calitatea si siguranta;
• Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai sau care prezinta data durabilitatii minimale depasita;
• Refuzati produsele alimentare preambalate care prezinta ambalajele deteriorate, pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului;
• La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
• Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Comentarii articol (0)