Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat calitatea produselor alimentare specifice sarbatorilor de Pasti la aproximativ 1000 de operatori economici, intalnind abateri la 80% dintre acestia. Amenzile aplicate se ridica la 1,7 milioane de lei, iar peste 20 de tone de produse au fost oprite de la comercializare.
In perioada 11 – 19 aprilie 2011, comisarii ANPC au verificat calitatea si modul de comercializare a produselor specifice sarbatorilor pascale (carne preambalata - in special carne de miel, preparate din carne, oua, vopsea de oua, ciocolata, produse din cacao, tablete si figurine pe baza de cacao si grasimi vegetale, cozonac, pasca, chec, fursecuri, vin) si a produselor de post (produse alimentare constituite din ingrediente de origine vegetala, texturat proteic de soia, faina de soia, mixuri pe baza de soia) si produse de patiserie de post (cozonac, foietaje de post etc).
Astfel, au fost controlati 994 de operatori economici, constatandu-se abateri la 783 dintre acestia (79%). Au fost verificate circa 42 tone de carne si produse din carne, 22 tone de oua/440.000 buc, 2 tone de vopsea de oua, 9 tone de produse de patiserie, 37 tone de vin, 4 tone de ciocolata si produse din cacao, 5 tone de produse de post, constatandu-se ca 20% din cantitatea controlata, respectiv 5 tone carne si produse din carne, 3 tone de oua/60.000 buc, 1,5 tone de vopsea de oua, 3 tone de produse de patiserie, 8,5 tone de vin, 0,7 tone de ciocolata si produse din cacao, 2,3 tone de produse de post nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.
Conform ANPC, au fost retrase de la comercializare 500 kg de produse alimentare improprii consumului uman, alte 20 de tone de produse au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor si au aplicat 575 de amenzi contraventionale in valoare totala de 1.727.800 lei si 272 de avertismente.
Abateri constatate de ANPC:
I. Caracteristici de calitate neconforme, semne organoleptice de alterare
- Carne: pulpe, pipote si aripi curcan, aprovizionate in stare congelata, care erau comercializate in stare decongelata, avand miros nespecific, culoare modificata, urme de arsuri de congelare pe zone intinse (Bucuresti), carne de pasare cu urme de arsuri de frig comercializata in ambalaj deteriorat (Bihor), ficat de pui congelat, in ambalaj deteriorat si rupt, 30% din suprafata produsului prezentand arsuri de congelare (Galati), antricot de vita si ceafa de porc fara os care aveau in ambalaj cantitati mari de lichid sangvinolent (Prahova), carne de pasare congelata avand modificari organoleptice de aspect, arsuri de congelare (Satu Mare).
- Preparate din carne: salam cu membrana mazguita si pete de mucegai (Sibiu), toba cu depozite de grasime la capetele batonului - defect de fabricatie (Prahova), preparate din carne cu neconcordanta intre data durabilitatii minimale inscrisa pe eticheta si cea inscrisa in declaratia de conformitate a produsului (Satu Mare).
- Ciocolata, produse din ciocolata, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine etc.): figurine pui din ciocolata ce prezentau culoare modificata si ambalaj deteriorat (Galati).
- Produse de post: halva cu aroma de vanilie, produs neconform deoarece prezenta valoarea parametrului de grasime de 21,75%, conform analizei efectuate de Larex Constanta, fata de valoarea de declatata de 30,4% (Constanta).
II. Comercializarea produselor alimentare in afara datei durabilitatii minimale, respectiv a datei limita de consum stabilita de producatori
- Carne: piept de pui congelat si produse din carne comercializate vrac (toba, piept de pui, carne tocata pui, pulpe de pui si carnati taranesti) fara elemente de identificare si caracterizare si fara data limita de consum (Galati), salam expirat din 12.04.2011, pulpe superioare de pui congelate, expirate din 31.03.2011(Iasi).
- Preparate din carne: costita afumata expirata de 6 - 17 zile (Harghita), pastrama de porc expirata (Dambovita), salam expirat din 30.03.2011, respectiv 09.04.2011 (Mehedinti), mici expirati de 10 zile, gusa afumata expirata de 32 zile, cremwursti expirati de 7 zile, carnati refrigerati expirati de 4 zile (Mures), mici expirati de 79 de zile, slanina si gusa afumat expirate de 1-3 zile (Neamt). Astfel de abateri s-au gasit si in judetele Bihor, Buzau, Timis, Arges, Bistrita-Nasaud.
In judetul Arad se comercializa salam picant, provenit din Ungaria, avand inscrisa pe eticheta aplicata de producator data durabilitatii minimale 17.03.2011, iar peste aceasta era aplicata data de 27.04.201.
- Oua: in judetul Satu Mare se comercializau oua expirate de 11 zile.
- Vopsea de oua: expirata de 50 de zile (Maramures), de aproape 3 ani (Bistrita Nasaud), de 2 ani (Satu Mare) sau de o luna (Vrancea).
- Produse de patiserie: fursecuri expirate de 7 zile (Bucuresti), prajituri expirate de 4 zile (Vaslui), saleuri, blat de tort si fursecuri expirate de 13 – 90 de zile (Neamt), fursecuri si turta dulce expirate de 14 – 24 de zile, rulada expirata de 25 de zile, produse de patiserie vrac expirate de 3 zile (Sibiu), foi de placinta expirate de 29 de zile si fursecuri expirate de 13 zile (Mures). Au mai fost constatate produse expirate si in judetele Galati, Arad, Valcea, Arges.
- Ciocolata si produse din cacao: oua de ciocolata expirate din luna decembrie 2010 (Vaslui), batoane de ciocolata expirate de 12 zile (Neamt), tablete de ciocolata expirate din martie 2011 (Galati), ciocolata expirata de 9 zile (Iasi), ciocolata expirata de 66 de zile (Mures).
- Produse de post: texturat din soia expirat din 30.11.2010 (Vaslui), halva expirata (Sibiu), cozonaci de post expirati (Bucuresti).
III. 12% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit
Lipsa tuturor elementelor de identificare: abatere constatata atat la produsele specifice de Paste cat si la cele de post comercializate in judetele Prahova, Alba, Mures, Iasi, Dambovita, Mehedinti, Valcea, Bistrita-Nasaud, Dolj, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vaslui, Sibiu, Braila.
Stabilirea incorecta a denumirii sub care se vinde produsul a fost constatata la produse care utilizau termenul “traditional” fara a detine inregistrarea MADR in acest sens: drob traditional (Bucuresti), cozonac traditional (Bucuresti).
Lipsa sau inscriptionarea incorecta a listei ingredientelor:
- Produse din carne: salamul taranesc si salamul de porc, comercializate in Bucuresti, aveau lista ingredientelor inscriptionata incorect.
- Produse de patiserie: cozonac cu arahide, stafide, rahat si cacao preambalat care nu avea declarat adaosul de stafide in lista ingredientelor desi acestea se regaseau in produsul finit iar componentele nu erau mentionate in ordinea descrescatoare a procentului continut (Bucuresti), cozonac ce avea in compozitie colorantul “tartrazina” fara a avea inscriptionata pe eticheta atentionarea „Poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” (Bucuresti), diverse produse care nu aveau inscrise ingredientele alergene (Bucuresti), produsul “evantai cu ciocolata” care avea inscris in lista ingredientelor “ameliorator” – un ingredient compus, fara a se detalia componentele acestuia si strudel cu mere care prezenta in lista ingredientelor termenul “kozomac” fara a se detalia componentele acestuia (Galati), produsul “cozonac cu nuca” ce prezenta in lista ingredientelor „amestec de nuca 15%” fara a fi specificat ce contine in plus acel amestec.
- Ciocolata, produse din cacao: trufe asortate si figurine pui din ciocolata care aveau in compozitie colorantul “tartrazina”, fara a avea inscrisa atentionarea „Poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” (Bucuresti).
- Produse de post: cirese mixte confiate, cozonac de post ce aveau in compozitie colorantul “tartrazina” fara inscrierea atentionarii „Poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” (Bucuresti), snitel de post care nu avea inscrisa lista ingredientelor alergene (Bucuresti), gogosi ambalate la care in lista ingredientelor alergene se mentiona: glutamati, coriandru, morcov, stimulente, secara, acestea nefiind ingrediente cu posibil efect alergen, asa cum reiese din Anexa nr.1f) la H.G.nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor (Bucuresti). Abateri privind lipsa inscrierii listei ingredientelor sau inscrierea acesteia incorect au fost constatate si in judetele Galati, Iasi, Mehedinti, Sibiu, Braila, Brasov.
Au mai fost depistate diverse produse de post care nu aveau trecuta data durabilitatii minimale/data limita de consum sau era inscrisa eronat in judetele Vrancea, Gorj, Giurgiu, Arges si Bucuresti.
Abateri privind etichetarea oualor: lipsa informatiilor privind categoria de calitate (Valcea, Brasov), lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale (Gorj), lipsa informatiilor privind conditiile in care au fost crescute gainile (Prahova), marcarea ilizibila a codului producatorului (Mehedinti), lipsa afisarii informatiilor obligatorii la locul de vanzare al oualor in vrac (Neamt, Bihor, Bistrita-Nasaud, Arges, Dambovita, Iasi, Sibiu, Mehedinti, Tulcea, Constanta, Mures), data durabilitatii minimale greu vizibila sau ilizibila (Bucuresti).
Au mai fost constatate abateri ca: inscrierea neconforma a cantitatii nete sau lipsa acesteia la produse de patiserie (Bucuresti, Constanta, Neamt, Braila), lipsa inscrierii categoriei aditivilor utilizati pentru diverse produse comercializate (Mehedinti, Braila, Dolj, Ilfov, Vaslui, Teleorman), elemente de caracterizare si informare netraduse in limba romana sau traduse gresit, elementele de identificare inscriptionate cu caractere mici, greu lizibile (Harghita, Maramures, Mures, Bihor, Bistrita-Nasaud, Arad, Braila etc.).
O alta abatere constatata de comisarii ANPC a fost inscrierea de informatii ce puteau induce in eroare consumatorii:
- Carne si preparate din carne: produsele “miei proaspeti Dobrogea”, conform documentelor de provenienta erau din judetul Prahova (comercializate in Bucuresti), “salam din Sibiu” si “slanina de casa Sibiu” care erau produse in judetul Alba sau in Prahova (Bucuresti), produsul “cotlet de miel cu os feliat” avea mentionat pe eticheta autocolanta „import Australia” iar direct pe pungi era inscriptionat un producator din Chitila (comercializat in judetul Hunedoara), sferturi posterioare de pasare sub denumirea de „pulpe de pui” (Vrancea).
- Produse de patiserie: produsul „corn cu gem” avea in compozitie un inlocuitor al marmeladei, denumit „Marmelata” si nu gem cum se declara pe eticheta de produs (Bucuresti).
- Ciocolata si produse din cacao: tort din ciocolata cu lapte si alune, avand pe ambalaj sigla „cu ciocolata de cea mai buna calitate”, conform ingredientelor declarate nu continea masa si unt de cacao, neincadrandu-se in categoria „ciocolata” (Bucuresti).
- Produse de post care prin utilizarea unor denumiri ale produselor de origine animala, la care erau adaugati termenii “vegetal” sau “de post” si care puteau induce in eroare consumatorul erau comercializate in judetele Maramures, Prahova, Neamt, Arad, Constanta, Tulcea, Vrancea, Calarasi, Bucuresti etc.
Comercializarea sub denumirea de “produs de post” a cozonacului ce prezenta oua in compozitie (Tulcea), a “galustelor cu nuttela” ce prezentau lapte praf in compozitie (Neamt) si a unor fursecuri de post ce prezentau lapte in compozitie (Braila).
In judetul Vrancea se comercializa tocana de legume care avea illustrate cirese pe capacul produsului.
- Vin preambalat: neinscrierea corecta a tipului de vin functie de continutul in zaharuri, lipsa marcarii lotului au fost constatate in judetele Braila, Constanta, Maramures, Brasov.
Abateri de informare constatate la comercializarea produselor alimentare in vrac
- Carne si preparate din carne: carne tocata de porc (Bucuresti), carne de pasare vrac si organe de pasare vrac fara a se asigura informarea consumatorilor la locul de comercializare asupra datei durabilitatii minimale (Bacau).
- Ciocolata si produse din cacao: produse care nu aveau afisat la locul de comercializare elementele de identificare (Giurgiu, Harghita).
- Produse de post: halva, napolitane, eugenia, biscuiti, paste fainoase, alune, stafide, masline pentru care nu erau afisate la locul de comercializare elementele de identificare specifice din care sa reiasa data durabilatãþii minimale (Bucuresti, Giurgiu, Ialomita etc).
- Vin vrac: lipsa informatiilor privind anul de productie (Neamt), neafisarea sortimentului si anului recoltarii (Tulcea), vin rosu Pelin comercializat fara autorizatie (Teleorman).
IV. Abateri privind afisarea pretului (lipsa afisarii pretului de vanzare, a pretului pe unitatea de masura, lipsa indicarii concomitente - in cazul produselor alimentare preambalate, a pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura, neafisarea preturilor de vanzare ale produselor intr-o forma vizibila, lizibila, usor de citit, fara echivoc) au fost constatate in majoritatea judetelor.
V. Nerespectarea temperaturilor de depozitare a produselor expuse in vederea comercializarii: oase graf decongelate care, conform etichetei, ar fi trebuit sa fie pastrate in stare congelata (Dambovita), gaini congelate comercializate in spatii care nu erau dotate cu depozite frigorifice care sa asigure temperatura de congelare (Bucuresti), carne preambalata, in stare refrigerata, desi pe ambalaj era impusa pastrarea produsului la – 18 grade C (Bucuresti), carne de pasare congelata pastrata in aceeasi vitrina frigorifica alaturi de peste si inghetata (Vaslui), oua expuse la comercializare la + 18 grade C desi in certificatul de conformitate temperatura recomandata era de 5-15 grade C (Iasi), carne de pasare congelata expusa in afara spatiului frigorific (Neamt), pulpa de porc si piept pui fara respectarea temperaturilor de pastrare – depozitare 0 - 2 grade C ºi respectiv 0 – 4 grade C (Arad) etc.
Neurmarirea temperaturilor spatiilor de pastrare frigorifice: lipsa inregistrarii zilnice a temperaturilor asigurate de agregatele frigorifice (Vaslui si Bihor).
VI. Nerespectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, abatere constatata in judetele Giurgiu (pretul de raft - 2,89 lei, afisat pentru produsul pateu cu masline nu era corelat cu pretul de la casa de marcat respectiv 4,69 lei), Vrancea (bautura spirtoasa prezentata pe eticheta de pret ca fiind vinars), Maramures.
VII. Alte abateri (lipsa afisarii denumirii societatii, lipsa autorizatie de functionare, neafisarea codului unic de inregistrare la Registrul Comertului (CUI), neafisarea orarului de functionare, neafisarea plachetei INFO CONSUMATOR care contine adresa si numerele de telefon ale CJPC, cantare avand verificarea metrologica expirata etc) au fost constatate in judetele Galaþi, Buzau, Bistrita-Nasaud, Sibiu, Bacau, Brasov, Dambovita, Mehedinti si Bucuresti.
Comentarii articol (0)