Începând din luna aprilie 2017, microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii vor avea la dispoziție peste 20 de programe diferite de finanțare, prin intermediul cărora pot solicita sprijin nerambursabil pentru implementarea propriilor proiecte de investiții. Utilizând aceste fonduri, antreprenorii pot realiza mai rapid propriile proiecte de investiții, ajungând să achiziționeze echipamente și utilaje pe care nu și le-ar fi permis bazându-se exclusiv pe fonduri proprii sau credite bancare.
Totuși, pentru a ajunge să încaseze acești bani, antreprenorilor li se solicită o documentație tehnico-economică standard, dar și să obțină și să atașeze proiectului numeroase documente. Scopul acestei documentații este acela de a demonstra necesitatea realizării proiectelor de investiții și va conține bugetul estimat, dar și graficul activităților planificate.
Având în vedere că întocmirea documentației necesare presupune cunoștințe tehnice, economice și juridice, marea majoritate a solicitanților de sprijin nerambursabil apelează la serviciile firmelor de consultanță specializate și un număr foarte mic se încumetă să realizeze singuri planul de afaceri. Nu doar potențialii beneficiari așteaptă cu nerăbdare lansarea programelor de finanțare aferente anului 2017, ci și firmele de consultanță.
România Start-Up Nation
Cel mai așteptat program de finanțare din anul 2017 este, de departe, România Start-Up Nation. Prin intermediul acestuia, un număr de 10.000 de întreprinderi înființate după data de 30 ianuarie 2017 pot primi un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei, aproximativ 44.000 de euro.
Deși programul nu are încă norme de implementare finale și nu se cunoaște încă data exactă de la care se vor putea depune cererile de finanțare, mii de antreprenori urmăresc cu interes știrile și informațiile pe care oficiali ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) le-au transmis pe internet sau în cadrul conferințelor de presă organizate în numeroase orașe din țară. Mai multe informații despre acest program de finanțare puteți citi în acest articol.
Acest program de finanțare este urmărit cu foarte mare interes și de către firmele de consultanță, întrucât serviciile de pregătire a documentației și de implementare a proiectelor sunt decontate integral, până la un plafon maxim de 8.000 de lei, fără TVA, pentru un singur proiect. Astfel, finanțarea unui număr de 10.000 de întreprinderi noi ar putea însemna, de asemenea, cheltuieli maxime cu serviciile de consultanță de 80.000.000 de lei, respectiv peste 17,5 milioane de euro.
Sesiunea de depunere a proiectelor este estimată să înceapă în cursul lunii mai 2017 și va dura până în luna iunie 2017. Cererile de finanțare vor fi depuse în format electronic, în cadrul unei aplicații ce va funcționa în cadrul platformei Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, respectiv aici.
Proiectele agricole vor fi sprijinite în anul 2017 cu peste 740 de milioane de euro
Calendarul orientativ și bugetul disponibil al măsurilor lansate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost anunțate printr-un comunicat de presă, în cursul lunii martie 2017. Astfel, în perioada următoare se vor pune la dispoziția beneficiarilor privați care doresc să investească în agricultură fonduri europene de peste 740 de milioane de euro.
Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru modernizarea exploatațiilor agricole și pomicole, bugetul disponibil fiind de aproximativ 285 de milioane de euro.
Conform ghidului solicitantului, antreprenorii care realizează investiții în exploatații agricole sau pomicole pot deconta cheltuieli de consultanță în procent de 5% în cazul proiectelor ce prevăd doar achiziții de echipamente și utilaje agricole și de 10% în cazul proiectelor ce prevăd suplimentar realizarea unor lucrări de construcții.
Astfel, dacă întregul buget va fi consumat, beneficiarii vor putea deconta cheltuieli cu consultanța în valoare de 28,5 milioane de euro.
Microîntreprinderile și IMM-urile urbane au la dispoziție două programe de finanțare
Microîntreprinderile și IMM-urile urbane pot primi finanțare prin intermediul a două programe din cadrul Programului Operațional Regional (POR). Prin intermediul POR – 2.1.A, microîntreprinderile urbane pot solicita un ajutor financiar nerambusabil cuprins între 25.000 și 200.000 de euro, fără a depăși 90% din valoarea eligibilă a proiectelor de investiții.
Bugetul alocat acestei măsuri este de aproximativ 234 de milioane de euro, iar firmele de consultanță pot primi până la 23,4 milioane de euro pentru scrierea și implementarea proiectelor de investiții.
Cea de-a doua linie de finanțare din cadrul POR este măsura 2.2, prin care microîntreprinderile cu mai mult de trei angajați, dar și IMM-urile, pot solicita un sprijin nerambursabil cuprins între 200 de mii de euro și un milion de euro.
Bugetul acestei măsuri este de aproape 173 de milioane de euro, iar 10% poate fi utilizat pentru decontarea serviciilor de consultanță prestate cu ocazia realizării planurilor de afaceri și a cererilor de finanțare, dar și pentru obținerea avizelor necesare și implementarea proiectelor.
Ce servicii de consultanță sunt eligibile?
Cheltuielile de consultanță aferente unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile europene sau naționale cuprind:
- întocmirea planului de afaceri;
- redactarea cererii de finanțare;
- asistență pentru obținerea documentelor suport;
- depunerea proiectului;
- întocmirea documentației de achiziții în favoarea beneficiarului;
- întocmirea cererilor de plată și de rambursare;
- depunerea rapoartelor periodice de progres;
- memorii justificative în cazul în care este neceasră modificarea contractului de finanțare.
Serviciile de consultanță nu pot depăși 5% din valoarea eligibilă a bugetului, atunci când proiectul vizează doar achiziții de echipamente, instalații sau dotări.
Dacă prin intermediul proiectului sunt propuse lucrări de construcții și montaj, cheltuielile de consultanță pot reprezenta 10% din valoarea totală eligibilă a bugetului, întrucât în acest caz vor fi necesare servicii suplimentare precum: obținerea certificatului de urbanism, a autorizației de construire, realizarea studiului de fezabilitate, întocmirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.