Doar 22 de microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii au depus, până la această dată, cereri de finanțare prin care au solicitat un sprijin nerambursabil cuprins între 200.000 de euro și un milion de euro. Situația este explicabilă prin faptul că, în primele două luni de la deschiderea apelului de proiecte, solicitanții trebuiau să îndeplinească cel puțin 85 de puncte pentru a putea semna contractele de finanțare.
Începând cu data de 23 aprilie 2017, punctajul minim necesar va fi redus cu cinci puncte în fiecare lună, urmând ca în ultima etapă a sesiunii să fie acceptate proiecte cu un punctaj minim de 65 de puncte. Dacă la data de 30 august 2017 vor mai rămâne fonduri necontractate, sesiunea de depunere a proiectelor va fi prelungită, punctajul minim urmând a fi redus succesiv, însă fără a coborî sub pragul minim de 50 de puncte.
Cele mai multe proiecte au fost depuse în regiunea Sud Muntenia, unde valoarea cumulată a ajutorului financiar solicitat de cele șase proiecte însumează deja puțin peste 10% din bugetul disponibil. În același timp, în regiunea Sud Est (județele Buzău, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța) a fost depusă o singură cerere de finanțare.
Niciunul dintre proiectele depuse în acest moment nu a trecut încă de etapa verificării conformității și eligibilității, astfel că obținerea finanțării este incertă. Procedura instituită prin intermediul ghidului solicitantului impune o verificare a proiectelor depuse în două etape:
- în prima etapă, proiectele depuse vor fi verificate din punct de vedere al conformității și eligibilității. Dacă solicitanții au depus toate documentele solicitate, iar informațiile prezentate în cadrul acestora sunt corelate între ele, atunci proiectul va fi declarat conform și eligibil;
- în etapa ulterioară, proiectele vor fi analizate din punct de vedere tehnico-economic, fiind verificate informațiile prezentate în cadrul planului de afaceri. În această etapă, doar proiectele care îndeplinesc punctajul minim solicitat în cadrul lunii respective vor primi finanțare. Proiectele conforme și eligibile, dar cu un punctaj insuficient, vor fi reportate pentru lunile următoare, urmând a primi finanțare doar în limita bugetului disponibil.
Situația la zi a proiectelor depuse în cadrul măsurii POR 2.2 este prezentată în tabelul de mai jos. Organismele Intermediare pentru această linie de finanțare, respectiv Agențiile de Dezvoltare Regională, au centralizat datele rezultate din proiectele depuse la momente diferite, astfel că a fost menționată și data comunicatului oficial.
În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile următoarele categorii de întreprinderi:
- microîntreprinderile cu cel puțin trei angajați la data ultimului bilanț contabil din mediul urban;
- întreprinderile mici care propun proiecte ce urmează a fi implementate în mediul urban;
- întreprinderi mijlocii care solicită finanțare pentru implementarea unor proiecte în mediul urban sau rural.
De asemenea, sunt eligibile doar acele întreprinderi care au un istoric de cel puțin un an fiscal integral. Condițiile de eligibilitate pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii cererii de finanțare au fost explicate în cadrul acestui articol.
Depunerea unui proiect presupune pregătirea următoarelor documente:
- întocmirea unei cereri de finanțare în format electronic, iar indicațiile privind completarea acestui document pot fi regăsite aici;
- redactarea unui plan de afaceri, conform instrucțiunilor din acest articol;
- obținerea și atașarea unor documente suport, pe care solicitantul le va atașa în format electronic.
Această sesiune de depunere a proiectelor este activă în acest moment, iar cererile de finanțare pot fi depuse până la data de 30 August 2017, la ora 12:00. Informații pe larg despre înscrierea în această schemă de finanțare sunt disponibile în acest ghid.