Articol scris de Alexandru Puiu
Prezente încă din anii '80 pe tastaturile PC-urilor noastre, tastele funcționale au devenit o constantă și o himeră în același timp. Mulți dintre noi au ajuns să abuzeze de rândul de taste funcționale în momentul în care producătorii de laptopuri le-au asociat acestora numeroase alte funcții decât cele originale. Astfel, indiferent dacă aveți un PC sau un Mac, puteți folosi tastele de la F1 la F12 pentru ajustarea luminozității ecranului, a volumului, pentru a schimba melodia în player-ul preferat sau, uneori, pentru a ajusta luminozitatea la tastatură.
Numărul celor care nu utilizează niciodată setul de taste funcționale este atât de mare încât, în noile MacBook Pro-uri lansate de Apple la finele lui 2016 au fost eliminate. În altă ordine de idei, mulți programatori sunt dependenți de tastele funcționale, iar dacă ați folosit vreodată Windows Commander, Norton Commander sau Midnight Commander, respectivele butoane au reușit cu siguranță să creeze dependență.
La ce ajută rândul de taste funcționale de la F1 la F12
F1 - În majoritatea programelor pe care le aveți instalate, aceasta vă deschide o fereastră de ajutor, cu informații referitoare la utilizarea aplicației.
F2 - Vă permite să redenumiți rapid un director sau fișier.
F3 - Deschide funcția de căutare din aplicația curentă. Alternativa ar fi să apelați la CTRL + F în majoritatea browserelor, în Word, Excel și nu numai.
F4 - Combinația ALT + F4, una dintre cele mai populare printre utilizatorii de PC vă permite să închideți rapid programul deschis în prim plan. Command + Q face același lucru pe Mac.
F5 - Vă ajută să reîncărcați o pagină web în browserul vostru preferat sau în File Explorer, respectiv Windows Explorer.
F6 - Poziționează cursorul în bara de adresă a browserului pentru a tasta rapid fără să mai puneți mâna pe mouse.
F7 - În suita de aplicații Microsoft Office, inclusiv Word sau Excel, F7 deschide fereastra de corectură gramaticală și ortografie - spell checker.
Pentru restul de funcții și mai multe informații pe acest subiect te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (0)