Reprezentanții Guvernului își doresc o regândire a impozitului pe venit, iar aceasta ar putea avea efecte nu numai asupra cetățenilor simpli, ci și asupra persoanelor fizice autorizate. Așa reiese din propunerile anunțate de MFP pentru modificarea Codului fiscal, ce sunt incluse momentan într-un proiect aflat în lucru și vor fi publicate curând în dezbatere publică. Astfel, este vorba de o schimbare a modului de determinare a venitului net anual, de o eliminare a obligațiilor de evidență contabilă și de o modificare a impozitării veniturilor.
Concret, PFA-urile își vor determina venitul net anual prin deducerea din venitul brut anual a unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, ce va fi aplicată venitului brut și valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite. „Venitul net anual din activități independente se determină prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv”, este explicat în proiectul MFP.
În momentul de față, Codul fiscal prevede că PFA-urile pot determina venitul net anual din activități independente în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile făcute pentru realizarea veniturilor. Totodată, există și varianta determinării venitului net anual pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității, însă doar pentru PFA-urile care realizează alte venituri decât cele din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală.
În privința evidenței contabile, documentul făcut public de minister prevede că PFA-urile nu vor mai avea o asemenea obligație. „Contribuabilii care desfășoară activități independente au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă”, scrie în proiect. În prezent, o asemenea dispoziție se aplică numai activităților pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, iar pentru determinarea în sistem real este obligatorie ținerea contabilității în partidă simplă sau dublă.
Atunci când vine vorba de impozitarea veniturilor realizate de PFA-uri, proiectul MFP face referire la impozitarea anuală a gospodăriilor, ce este detaliată aici. Practic, dacă acum vorbim de aplicarea unei cote de impozitare de 16% asupra venitului net anual impozabil, în viitor am putea avea o cotă de 0% pentru un venit global ajustat negativ și o cotă de 10% pentru un venit net anual global impozabil pozitiv.
Din propunerile Executivului reiese, în esență, că de completarea și depunerea anuală a declarației de venit global se vor ocupa consultanți fiscali plătiți de stat. Din moment ce nu se face nicio diferențiere între cetățenii simpli și PFA-uri, se ajunge la concluzia că și persoanele fizice autorizate vor beneficia de o asemnea asistență. Plata impozitului anual se va face în două tranșe: jumătate la momentul depunerii declarației de venit global și jumătate în maximum 60 de zile de la depunerea documentului.
Informații mai multe despre impozitul pe gospodărie, ce ar urma să fie introdus din 2018, sunt disponibile aici. Iar proiectul remis de Finanțe redacției noastre este anexat articolului.
Veniturile din activități independente cuprind veniturile din producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale și drepturi de proprietate intelectuală, prevede Codul fiscal actualmente, realizate individual și/sau într-o formă de asociere.
Atenție! Proiectul făcut public de MFP NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului sau a Parlamentului și de apariția în Monitorul Oficial. Însă, înainte de toate, documentul trebuie să fie dezbătut public.
Comentarii articol (4)