Cei care sunt cercetați sau judecați penal nu vor mai beneficia automat de suspendarea urmăririi penale sau a judecății pentru motive grave de sănătate, potrivit unui Proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și de procedură penală. Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, în luna aprilie a acestui an și a fost votat azi de Executiv. El va ajunge însă în Parlament pentru a fi dezbătut și votat în fiecare dintre cele două Camere și va trebui promulgat și de șeful statului, într-un final. Prevederile se vor aplica însă numai după publicarea actului în Monitorul Oficial.
"Procurorul dispune suspendarea urmăririi penale numai dacă, luând în considerare toate circumstanțele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinței ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfășurări a urmăririi penale", scrie în proiectul de act adoptat azi.
Același lucru se prevede și pentru instanță, în cursul judecății, printr-un articol similar din propunerea legislativă a Ministerului Justiției. Așadar, dacă procurorul sau judecătorul, după caz, consideră că se poate audia suspectul/ inculpatul în locul unde se află (un spital, de pildă) sau printr-o videoconferință, va cere acest lucru, dar asta numai în prezența avocatului.
Ca să înțelegem care este schimbarea propusă aici, Codul de procedură penală prevede actualmente că procurorul/ judecătorul dispune suspendarea urmăririi/ judecății până la momentul în care starea de sănătate a persoanei în cauză îi permite să participe la urmărire/ judecată.
Practic, așa cum e reglementată chestiunea acum, nu se lasă loc de aprecieri dacă să se dispună suspendarea sau nu. Starea de sănătate a suspectului/ inculpatului este constatată printr-o expertiză medico-legală și, odată prezentată autorităților, dacă e cazul de o problemă gravă de sănătate, duce la suspendarea procesului.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare acesta trebuie adoptat prin vot în Parlament, promulgat de președintele României și publicat apoi în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)