O nouă procedură de depunere a declarației la Fondul de mediu este inclusă în Ordinul MM nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu“ și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 288 din 24 aprilie 2017 și care a intrat în vigoare la momentul apariției.
Practic, schimbările erau necesare ca urmare a modificărilor legislative care reglementează noi categorii de venituri la bugetul Fondului pentru mediu, introduse în iulie anul trecut prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2016.
Mai precis, au fost introduse noi contribuții la Fondul pentru mediu datorate de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice (EEE), precum și de operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor anuale de colectare a deşeurilor de EEE, respectiv a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili.
Astfel, au fost introduse și noi termene de plată pentru aceste obligații fiscale, care nu se regăseau în procedura aplicabilă înainte de apariția Ordinului MM nr. 591/2016. Concret, modelul declarației privind obligațiile la Fondul de mediu, alături de instrucțiunile de completare, erau incluse anterior în Ordinul ministrului mediului și gospodării apelor nr. 549/2006, document abrogat însă la începutul acestei săptămâni.
În plus, noile dispoziții vor să ofere contribuabililor/ plătitorilor posibilitatea respectării termenelor de declarare a noilor obligații intrate în vigoare, cu atât mai mult cu cât a fost reglementat un mod de calcul unitar şi documentat pentru contribuţiile, taxele, penalitățile și celelalte sume datorate către Fondul de mediu.
Din continuarea articolului puteți afla despre:
- noile rubrici introduse în declarație și modul în care trebuie acestea analizate, conform prevederilor în vigoare;
- modul în care se depune declarația, în funcție de perioada de raportare: lună, trimestru, semestru sau an;
- termenele la care se depune formularul;
- aspectele la care trebuie să fie atente firmele în ceea ce privește problemele de mediu.
Noua declarație, mult mai amplă
Noua declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu este una mult mai amplă, comparativ cu varianta anterioară. Astfel, în cuprinsul acesteia trebuie raportate acum, printre altele, date privind cantităţile de deşeuri inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale, acolo unde contribuabilii vor trece în coloana „Cantitatea ajuns la depozitul de deşeuri (tone)“, cu cifre arabe, în tone, totalul cantităţilor de deşeuri inerte şi de deşeuri nepericuloase încrediţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare în luna de raportare.
De asemenea, în noul model al declarației se regăsesc rubrici în care trebuie trecute date privind cantităţile de ambalaje contractate de către operatorii economici autorizaţi în acest sens, informații privind cantităţile de EEE introduse pe piaţa naţională de către comercianți sau cantităţile de baterii şi acumulatori portabili introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici.
Potrivit OUG nr. 39/2016, producătorii care nu îndeplininesc o rată de colectare şi reciclare a deşeurilor şi care pun la vânzare echipamente electrice şi electronice precum aparate de uz casnic, unelte electrice şi electronice sau jucării, echipament pentru petrecerea timpului liber şi echipament sportiv trebuie să contribuie cu 4 lei/kg.
Tot o contribuție de 4 lei/kg datorează și operatorii economici care introduc pe piaţa naţională baterii şi acumulatori portabili, în timp ce, pentru alte echipamente electrice, precum cele de iluminat, contribuţia este de 20 de lei/kg - detalii suplimentare, aici.
Declarația se depune și pe zero
Potrivit normelor în vigoare, depunerea declarației la Fondul de mediu se face până în data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale, fie că ne raportăm la lună, trimestru, semestru ori an, în funcție de plătitor și tipul obligației pentru care se datorează obligația la fondul de mediu.
Oricum ar fi, este important să precizăm că depunerea documentului se face și în perioada când nu se datorează o obligație, înscriindu-se cifra 0 (zero).
În cazul obligaţiilor fiscale cu termen de declarare şi de plată trimestrial, sumele de plată se completează în declaraţiile privind obligaţiile la Fondul pentru mediu aferente lunilor martie, iunie, septembrie şi decembrie a anului respectiv (de exemplu: ecotaxa, aplicată pungilor şi sacoşelor pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile, obligaţiile de plată aferente perioadei ianuarie-martie ale anului de referinţă se înscriu în declaraţia lunii martie ale anului de referinţă, cu termen de declarare până la data de 25 aprilie inclusiv ale anului de referinţă).
În ceea ce privește obligațiile fiscale cu termen de declarare şi de plată anual, sumele de plată se completează la Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu aferentă lunii decembrie a anului respectiv (de exemplu: pentru contribuţia de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, obligaţiile de plată aferente perioadei ianuarie-decembrie ale anului de referinţă se înscriu în declaraţia lunii decembrie ale anului de referinţă, cu termen de declarare până la data de 25 ianuarie inclusiv ale anului următor anului de referinţă).
Termenele de declarare ce trebuie respectate
Potrivit instrucțiunilor de completare și depunere a formularului, cuprinse într-o anexă a Ordinului MM nr. 591/2017, declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu se completează şi se depune de către firmele şi persoanele fizice care au calitatea de contribuabil/plătitor la bugetul Fondului pentru mediu.
În ceea ce privește termenele de declarare a obligațiilor, acestea sunt prevăzute astfel:
-
lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, pentru obligaţiile reprezentând:
- o contribuţie de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase;
- taxele pentru emisiile de poluanţi în atmosferă;
- începând cu 1 ianuarie 2017, taxele încasate pentru deșeurile inerte și nepericuloase;
- o contribuţie de 2% din valoarea substanţelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu;
- o contribuţie de 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase;
- o taxă de 0,3 lei/kg, aplicată o singură dată cantităţilor de uleiuri, pe bază minerală, semisintetice, sintetice etc.
-
lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, pentru:
- cantităţile de ambalaje introduse pe piaţa naţională;
- cantităţile de anvelope noi şi/sau uzate introduse pe piaţa naţională şi cantităţile gestionate;
- cantităţile de echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţa naţională;
- cantităţile de baterii şi acumulatori portabili introduse pe piaţa naţională.
-
trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului în care s-a desfăşurat activitatea, pentru obligaţiile de plată reprezentând:
- ecotaxa, în valoare de 0,1 lei/bucată, aplicată pungilor şi sacoşelor pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile.
-
semestrial, până la data de 25 a lunii următoare semestrului în care s-a desfăşurat activitatea, pentru:
- cantităţile de ambalaje introduse pe piaţa naţională pentru cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate şi cantităţile de deşeuri de ambalaje valorificate prin alte operaţiuni de valorificare decât reciclarea;
- cantităţile de anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării introduse pe piaţa naţională pentru care operatorii economici au preluat responsabilitatea îndeplinirii obiectivelor anuale de gestionare şi cantităţile de anvelope uzate gestionate;
- cantităţile de echipamente electrice şi electronice (EEE) introduse pe piaţa naţională;
- cantităţile de baterii şi acumulatori portabili introduse pe piaţa naţională.
-
anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru obligaţiile de plată aferente anului precedent, reprezentând:
- taxele încasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deşeurilor valorificabile;
- contribuţia de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare în mod individual;
- contribuţia de 2 lei/kg anvelopă, pentru diferenţa dintre cantităţile de anvelope corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare prevăzute în legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv gestionate;
- contribuţia de 3% din suma care se încasează anual pentru gestionarea fondurilor de vânătoare;
- contribuţia de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ- teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea efectiv depozitată şi cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată în anul anterior;
- contribuţia de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor anuale de valorificare a deşeurilor de ambalaje, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare, şi cantităţile efectiv valorificate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile etc.
Atenție! În prezent, comercianţii sunt obligaţi să îşi administreze deşeurile pe care le generează, prin ţinerea unei evidenţe în acest sens. În plus, acestora li se recomandă să țină un dosar de mediu, mai ales în contextul în care autorităţile au început să desășoare controale prin care verifică existenţa unei monitorizări a problemelor de mediu, corectitudinea datelor furnizate şi, nu în ultimul rând, achitarea obligaţiilor financiare în baza acestor date. Informații pe larg despre controalele autorităților pe probleme de mediu găsiți aici.