O nouă procedură de administrare și monitorizare a contribuabililor mijlocii este prevăzută în Ordinul ANAF nr. 1.024/2017, un act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 321 din 4 mai 2017 și intrat în vigoare la aceeași dată.
Practic, noile prevederi le înlocuiesc pe cele cuprinse în Ordinul ANAF nr. 560/2016 și stabilesc cum se vor face de-acum, printre altele, înregistrarea fiscală, administrarea grupului fiscal unic, soluționarea deconturilor cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată, plata obligațiilor fiscale sau solicitarea documentelor de către contribuabilii mijlocii și comunicarea acestora.
Spre exemplu, comunicarea documentelor solicitate de către firmele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii se face de-acum prin trei modalități, astfel:
- la domiciliul fiscal al marelui contribuabil ori a împuternicitului acestuia, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a documentelor;
- prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
- prin mijloace electronice de transmiterea la distanță, la cererea contribuabilului.
Astfel, a apărut și varianta transmiterii documentelor solicitate Fiscului prin fax sau e-mail, în condițiile în care, până ieri, eliberarea actelor se făcea doar prin următoarele două modalități:
- la sediul administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, împuternicitului sau reprezentantului legal al contribuabilului;
- prin transmitere poştală, la cererea contribuabilului, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
În ceea ce privește procedura de solicitare a documentelor către Fisc, aceasta se face în aceleași condiții ca până acum, respectiv prin adresarea unei cereri administrațiilor pentru contribuabili mijlocii, după cum urmează:
- înregistrare la registratura direcţiei;
- transmitere prin poştă;
- transmitere prin alte mijloace, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță (fax, e-mail).
Administrarea grupului fiscal unic și obligațiile declarative
O altă noutate adusă de Ordinul ANAF nr. 1.024/2017 o reprezintă procedura privind administrarea grupului fiscal unic, neîntâlnită anterior. Asta pentru că încadrarea în rândul contribuabililor mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic este posibilă din 2017, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului ANAF nr. 3.610/2016, act care a modificat semnificativ criteriile de selecție a contribuabililor mijlocii. Spre exemplu, în această categorie intră acum și societățile afiliate în mod direct la un contribuabil mijlociu, precum și contribuabilii nou-înființați care, la data înființării, se angajează să realizeze investiţii majore într-un timp relativ scurt.
Astfel, pentru preluarea în administrare de către administrațiile pentru contribuabilii mijlocii a entităților care îndeplinesc criteriul grupului fiscal unic - criteriu specific de selecţie, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile privind transmiterea evidenţelor fiscale şi a dosarelor fiscale prevăzute în Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic.
În ceea ce privește obligațiile declarative, contribuabilii mijlocii depun declarațiile fiscale la organul fiscal competent. În cazul contribuabililor mijlocii care au înființate sedii secundare, declararea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariații care își desfășoară activitatea la sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, ca plătitoare de salarii și venituri asimilate salariilor, se face la administrațiile pentru contribuabilii mijlocii constituite la nivelul direcțiilor generale ale finanțelor publice.
Potrivit noului act normativ, declararea impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale declarate de contribuabilii mijlocii se face prin modalitățile de declarare prevăzute de lege. Formatul hârtie al declarației fiscale se arhivează la organul fiscal central care a primit declarația.
În cazul în care contribuabilulul utilizează mai multe căi de transmitere a declarației fiscale, se înregistrează prima declarație depusă. Orice corecție ulterioară, cu excepția decontului de TVA, se face prin depunerea unei rectificative.
Notă: O procedură asemănătoare se aplică, din 20 aprilie 2017, marilor contribuabili. Detalii suplimentare pot fi găsite aici.