În afară de persoanele fizice și cele juridice, „Rabla” este deschis și societăților profesionale de avocați cu răspundere limitată, potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017, ce cuprinde regulile valabile în 2017 pentru acest program guvernamental. Înscrierile vor începe în cursul lunii curente, potrivit estimării făcute de reprezentanții ministerului, și vor fi anunțate de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Prima de casare este de 6.500 de lei, aceasta fiind condiționată de „cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt”, după cum este subliniat în ordinul de ministru. În acest an, banii se dau pentru mașinile noi al căror sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km.
Bine de știut este că prima de casare poate fi cumulată cu un ecobonus de 1.000 de lei, tot în funcție de emisii (în 2017, ecobonusul se acordă pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt), și cu un ecobonus de 1.700 de lei pentru vehiculele cu sistem de propulsie hibrid. Concret, suma maximă ce poate fi acordată de stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi poate ajunge până la 9.200 de lei (6.500 de lei primă de casare și 2.700 de lei ecobonus).
„Prima de casare se scade de către producătorul validat din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanțare în baza unui contract de leasing financiar”, este subliniat în ordinul de ministru amintit.
Societățile de avocatură pot cere banii doar pentru mașinile vechi de cel puțin opt ani. Astfel, prima de casare (și, dacă este cazul, ecobonusul) se acordă pentru un singur automobil schimbat, unui număr mai mare de vehicule casate fiindu-i alocat un număr egal de prime de casare (și, dacă este cazul, ecobonusuri). Cu alte cuvinte, două prime de casare se pot acorda pentru două autoturisme vechi, de exemplu, nu pentru același vehicul.
Societățile de avocatură pot cere finanțare nerambursabilă, la fel ca firmele sau persoanele fizice autorizate, în cadrul unei scheme de minimis. Prin urmare, în cererea de finanțare se poate solicita o sumă totală maximă de 200.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 900.000 de lei).
Procedural, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată au de îndeplinit câțiva pași mari pentru a obține banii nereturnabili de la stat. Mai întâi trebuie depus un dosar de participare la AFM, iar în urma aprobării sale este posibilă înscrierea la un producător auto validat în cadrul programului „Rabla”. Apoi urmează casarea și radierea din circulație a mașinilor uzate, certificatul de distrugere și certificatul de radiere urmând să fie prezentate ulterior producătorului auto. Ultimul pas va fi cumpărarea automobilelor noi exclusiv de la producătorul la care s-a făcut înregistrarea și care a emis nota de înscriere. Nota de înscriere va fi valabilă timp de 120 de zile de la emitere, dar nu mai târziu de ultima zi a anului 2017.
„Dosarul de acceptare se depune paginat și opisat, într-un dosar, în plic sigilat, la registratura Autorității (adică la AFM - n. red.). Plicul conținând dosarul de acceptare poate fi transmis prin orice mijloc care asigură confirmarea recepționării acestuia de către Autoritate în interiorul perioadei sesiunii de înscriere”, este subliniat în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017.
Important! Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească societățile de avocatură la înscrierea în „Rabla” se numără lipsa datoriilor către stat și să nu se afle în insolvență sau în faliment. Lista completă a criteriilor de eligibilitate și a actelor necesare depunerii dosarului la AFM sunt în documentul anexat articolului.
O societate trebuie să aibă cel puțin doi avocați definitivi
Societățile profesionale cu răspundere limitată se constituie, potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, prin asocierea a cel puțin doi avocați definitivi. Aceștia trebuie să se afle în exercițiul profesiei.
„Dobândirea personalității juridice a societății profesionale cu răspundere limitată are loc la data înregistrării la barou a deciziei emise de către consiliul baroului în a cărui rază teritorială se află sediul ei principal. Societatea profesională cu răspundere limitată este titulară a unui patrimoniu propriu”, prevede actul normativ.
Societățile de avocatură trebuie să conducă contabilitatea în partidă simplă și sunt supuse regimului transparenței fiscale, fiecare asociat plătind impozit pentru veniturile proprii. „Orice avocat, indiferent de forma de exercitare a profesiei, poate să încheie convenții de colaborare cu experți sau cu alți specialiști, în condițiile legii. Societățile civile profesionale și societățile profesionale cu răspundere limitată pot încheia astfel de convenții numai cu acordul tuturor asociaților”, mai scrie în lege.
În afară de societățile profesionale cu răspundere limitată, celelalte forme de exercitare a profesiei de avocat sunt cabinetele individuale, cabinetele asociate și societățile civile profesionale.
Notă: Societățile de avocatură pot obține bani de la stat și prin intermediul programului „Rabla Plus”, pentru achiziționarea de mașini electrice noi. Detalii despre „Rabla Plus 2017” sunt aici.