În luna martie a acestui an, salariul mediu net a fost, la nivelul întregii economii, de 2.342 de lei, în creștere cu 106 lei față de luna februarie 2017. Conform Institutului Național de Statitstică (INS), acest lucru este explicabil ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13‐lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), dar și, în unele cazuri, a plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri.
Cel mai mare câștig salarial net se înregistrează în domeniul extracției petrolului și al gazelor naturale, un angajat primind, în luna martie 2017, 5.706 lei. Câștiguri salariale peste media națională au fost înregistrate și în domeniul serviciilor în tehnologia informațiilor (5.580 de lei) și al activităților de asigurări și fondurilor de pensii (5.013 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în următoarele domenii de activitate:
- cu 40,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
- între 10,5% şi 18,5% în fabricarea produselor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, fabricarea autovehiculelor de transport rutier;
- între 6,5% şi 9,5% în tranzacţii imobiliare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul;
- între 5,0% şi 6,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor textile.
La polul opus, angajații din hoteluri și restaurante au primit, în luna martie a acestui an, cel mai mic salariu net din România, de doar 1.369 de lei, iar cei din industria textilă au încasat 1.482 de lei.
În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,1%) şi în administraţia publică (+0,2%).
Conform INS, "în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate".
Comentarii articol (0)