Potrivit Codului fiscal, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Acesta trebuie declarat și plătit la bugetul de stat, până la data de 25 (inclusiv) a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.
Practic, veniturile din dividende sunt încadrate în categoria veniturilor din investiţii, acolo intră și veniturile din dobânzi sau câștigurile din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.
Iată ce puteți afla din continuarea articolului:
- când se distribuie dividendele corect și de ce nu se pot achita "în avans";
- riscurile la care se supun cei ce acordă incorect/ ilegal dividendele;
- care e dobânda minimă ce trebuie plătită asociaților pentru nedistribuirea la timp a dividendelor;
- ce taxe plătește o companie pentru dividendele distribuite altei firme din țară sau străinătate;
- ce cotă de CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) se reţine pentru veniturile obţinute din dividende.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum treci de o inspecție a Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
Dividendele pot fi distribuite doar după aprobarea situațiilor financiare
Potrivit normelor în vigoare, distribuirea dividendelor nu se poate face în lipsa situațiilor financiare anuale și nici "în avans", înainte de aprobarea documentelor de către adunarea generală a asociaților (AGA).
Mai precis, dividendele pot fi acordate doar după aprobarea situațiilor financiare, în maximum șase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.
Iar cum depunerea situațiilor financiare aferente anului trecut se face nu mai târziu de 30 mai 2017, rezultă că aceasta este și data-limită până la care AGA poate aproba documentele.
Mai departe, adăugând acestei date termenul maxim de șase luni prevăzut pentru acordarea dividendelor, rezultă că 30 noiembrie 2017 este ultima zi în care se va putea face efectiv acest lucru.
Notă: Mai multe detalii, aici.
Pedeapsă cu închisoarea pentru cei ce nu acordă legal dividendele
Așa cum am explicat mai sus, persoanele responsabile pot scoate bani din firmă doar în anumite momente. În caz contrar, acestea sunt în culpă și pot fi pedepsite cu închisoarea de până la cinci ani, pedeapsă valabilă și pentru cazul în care se încasează sau achită dividende din profituri fictive.
Sancțiunile sunt prevăzute în legea societăților și sunt aplicabile, mai exact, administratorului, asociaților sau altei persoane desemnate să fie reprezentantul legal al societății, persoană care acordă sau încasează dividende înainte de aprobarea situațiilor financiare sau distribuie dividende fictive generate de o evidență incorectă a contabilității.
"Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care (...) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta", scrie la articolul 2721 din actul citat.
Notă: Informații suplimentare despre riscurile la care se expun persoanele care încalcă regulile prezentate sunt aici.
Neacordarea la timp a dividendelor atrage și plata dobânzilor
Atunci când în actul constitutiv al unei firmei nu este stipulat altfel, dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, în cel mult șase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat, așa cum am explicat mai sus.
În cazul în care nu respectă termenul fixat, o societate datorează dobândă penalizatoare, al cărei nivel este fixat, de aproximativ doi ani, la 1,75% pe an. Totuși, în actul constitutiv sau în hotărârea AGA poate fi stipulată chiar o dobândă mai mare.
Notă: Din acest articol aflați mai multe despre ce dobânzi atrage nedistribuirea la timp a a dividendelor către asociați.
Taxele plătite de firma ta pentru dividendele distribuite altui contribuabil
Ca regulă, dividendele sunt supuse taxării în funcție de beneficiarul acestora și de condițiile concrete de deținere a părților sociale sau acțiunilor. Iar atunci când beneficiarul dividendelor este o firmă, se aplică o serie de reguli specifice.
Astfel, nu se aplică impozitul pe dividende în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte firme autohtone, dacă beneficiarul dividendelor deține, la data plății acestora, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte companii, pe o perioadă neîntreruptă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv.
Dacă această condiție nu este îndeplinită, compania care distribuie dividende reține, declară și plătește 5% din valoarea dividendului brut, cotă valabilă din 2016.
Mai departe, există o serie de situații specifice, atunci când dividendele sunt distribuite unei companii ce are rezidența fie în Uniunea Europeană, fie în afara acesteia - detalii, aici.
Nu în ultimul rând, din acest articol aflați care sunt taxele plătite pentru dividendele distribuite unei persoane fizice nerezidente.
CASS aplicat dividendelor
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a CASS este formată din totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Din februarie 2017, persoanele care obţin venituri numai din dividende datorează CASS, în cotă de 5,5%, la tot venitul pe care îl realizează. În schimb, dacă aceste persoane realizează concomitent și venituri din salarii, pensii sau activități independente, printre altele, ele nu mai datorează CASS pentru dividendele încasate - mai multe detalii, aici.
În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din investiţii (inclusiv dividende), contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
Potrivit Codului fiscal, contribuţia se stabileşte în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de 5,5%. Baza de calcul pentru CASS se evidenţiază lunar, în decizia de impunere.