Majoritatea veniturilor din activități independente trebuie declarate
Activitățile independente sunt desfășurate, de regulă, de antreprenorii organizați sub formă de PFA, întreprinderi individuale sau familiale, persoane care obțin venituri din activitățile comerciale pe care le desfășoară, cum sunt cele de producţie, comerţ sau prestări de servicii.
De asemenea, în categoria veniturilor din activități independente intră și veniturile obţinute de persoanele care desfășoară profesii libere, dintre care amintim profesiile de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil sau contabil autorizat, dar și veniturile obținute de persoanele ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cum ar fi brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor etc. De altfel, aceste venituri pot fi realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente, și trebuie transmise prin intermediul declarației de venit, formularul 200.
În schimb, nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice pentru care impozitul reţinut de plătitorii de venituri este final. La fel, obligația nu revine persoanelor fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţia de venit estimat în luna decembrie 2016 şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.
Declarația se completează pentru fiecare categorie de venit și pentru fiecare sursă de realizare a venitului, iar contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală de la mai mulţi plătitori depun o singură declaraţie.
Declararea veniturilor obținute din chirii
Veniturile nete realizate în 2016 din închirierea locuințelor trebuie declarate, la rândul lor, prin intermediul declarației 200. Concret, obligația revine persoanelor fizice care au obținut venituri din cedarea folosinței bunurilor și se regăsesc într-una dintre următoarele situații:
- au ales determinarea veniturilor în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- au depus declaraţii de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii;
- realizează veniturile în baza contractelor încheiate între părţi în care chiria este exprimată în lei, a căror impunere este finală, pentru situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale, caz în care plăţile anticipate de impozit vor fi luate în calcul la stabilirea impozitului anual datorat.
În același timp, există mai multe situații în care contribuabilii ce obțin venituri din închirierea bunurilor nu au obligația completării și depunerii formularului 200. Mai precis, nu trebuie să depună formularul 200 contribuabilii care în anul 2016:
- au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor sub formă de arendă;
- au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplineau condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente (adică aveau mai puțin de cinci contracte de închiriere), pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final;
- au reziliat contractele încheiate între părți, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută și pentru care plățile anticipate au fost recalculate de organul fiscal competent la cerere, pe baza documentelor justificative.
Notă: Mai multe detalii despre obligațiile persoanelor ce obțin venituri din chirii și modul în care depun acestea formularul 200 găsiți aici.
Ai câștigat la pariuri online în 2016? Depui formularul 200 până diseară
Obligația depunerii declarației 200 la ANAF revine și contribuabililor ce au pariat online în 2016, la operatorii de jocuri de noroc autorizați să funcționeze în România, și au și retras sume de bani.
Mai concret, prin intermediul formularului amintit trebuie declarat fiecare venit brut obținut pe parcursul anului trecut, adică fiecare retragere efectuat, așa cum a fost ea transmisă de operatorul de jocuri de noroc.
Un aspect important de precizat este acela că nu se ține cont de raportul dintre sumele investite și cele retrase, astfel că Fiscul impozitează fiecare retragere, fără să aibă importanța dacă jucătorul a înregistrat sau nu efectiv profit, sau activitatea sa este una păguboasă.
Impozitarea se face în funcție de sumele obținute, însă câștigurile ce nu depășesc 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei) sunt impozitate cu o cotă de 1%. Nu în ultimul rând, normele în vigoare stabilesc declararea, în mod distinct, a fiecărui venit brut încasat.
Notă: O sinteză cu cele mai importante prevederi despre declararea și impozitarea veniturilor din pariuri este aici.
Situația românilor care au obținut venituri din străinătate anul trecut
Cea de-a patra mare categorie de venituri ce trebuie transmisă la ANAF până azi este reprezentată de veniturile obținute în afara României, anul trecut, de către persoane fizice.
În esență, vizate de declararea veniturilor din străinătate sunt persoanele care, pe parcursul lui 2016, au locuit în România și au obținut venituri din străinătate, precum și cele care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în țară. Concret, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate”, formularul 201, trebuie să fie făcută de:
- persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;
- persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);
- persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.
Printre veniturile realizate în străinătate, ce sunt supuse impozitării în România, se regăsesc cele din profesii liberale, din chirii, drepturi de autor sau jocuri de noroc. Lista completă a acestor venituri este disponibilă aici, de unde aflați și cum trebuie declarate veniturile, pentru fiecare țară-sursă și pentru fiecare categorie de venit.