Veniturile realizate din România pe parcursul lui 2016 mai pot fi declarate doar azi, prin intermediul formularului 200, pentru fiecare categorie și sursă de venit.
De altfel, modelul și conținutul declarației 200 au fost aprobate ultima dată anul trecut, odată cu publicarea Ordinului ANAF nr. 3.695/2016, act normativ potrivit căruia trebuie declarate, în perioada 1 ianuarie 2017 - 25 mai 2017 următoarele categorii de venituri obținute în 2016:
- activităţi independente;
- cedarea folosinţei bunurilor;
- activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;
- piscicultură și silvicultură;
- transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare;
- jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker;
- alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.
În plus, formularul 200 este folosit și pentru declararea altor venituri, ca de exemplu:
- venituri realizate în România în calitate de artişti de spectacol sau ca sportivi, din activităţile artistice şi sportive, în cazul persoanelor rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri şi care au optat pentru regularizarea impozitului;
- venituri realizate în România de persoanele fizice nerezidente, în calitate de artişti de spectacol sau sportivi, din activităţi artistice şi sportive, dacă plătitorul de venit se află într-un stat străin;
- venituri realizate de persoanele nerezidente, scutite de impozit în România, potrivit convenţiilor de evitare a dublei impuneri
- venituri din activităţi independente obţinute în România, în cazul persoanelor rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European şi care au optat pentru regularizarea impozitului;
De altfel, în cazul ultimei categorii de venituri menționate, trebuie anexate declarației și următoarele:
- un certificat de rezidenţă fiscală în care se menţionează că beneficiarul venitului a avut rezidenţa fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, în anul în care s-a obţinut venitul din România;
- un certificat de rezidenţă fiscală în care se menţionează că beneficiarul venitului a avut rezidenţa fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, în anul în care a exercitat opţiunea de regularizare în România a impozitului pe venit.
Veniturile din activități independente ce trebuie declarate
Potrivit normelor în vigoare, veniturile din activități independente cuprind veniturile din activităţi comerciale, veniturile din profesii libere și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
În categoria veniturilor comerciale intră veniturile obținute din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, iar cele mai des întâlnite forme de organizare care desfăşoară activităţi independente sunt cele organizate ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale.
Totuși, în categoria veniturilor din activități independente se încadrează şi veniturile obţinute de persoanele care desfășoară profesii libere, dintre care amintim profesiile de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil sau contabil autorizat, dar și veniturile obținute de persoanele ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cum ar fi brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor etc.
În schimb, nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice pentru care impozitul reţinut de plătitorii de venituri este final. La fel, obligația nu revine persoanelor fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţia de venit estimat în luna decembrie 2016 şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.
Declarația se completează pentru fiecare categorie de venit și pentru fiecare sursă de realizare a venitului, iar contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală de la mai mulţi plătitori depun o singură declaraţie.
Și cei care au căștigat la pariuri online anul trecut depun formularul
Obligația depunerii formularul 200 până diseară revine și acelor persoane fizice ce au câștigat anul trecut bani din pariuri sportive sau turnee de poker, organizate online de către operatorii de jocuri de noroc licențiați în România.
Astfel, dacă ați pariat pe internet și ați efectuat cel puțin o retragere pe parcursul anului trecut sunteți obligat să declarați respectiva sumă în declarația 200, urmând ca organul fiscal să vă calculeze impozitul aferent pe care îl datorați. În schimb, dacă ați depus sume de bani în contul personal, dar fără a și câștiga (efectua retrageri) nu aveți obligația depunerii vreunui act la Fisc, aspect valabil și în cazul în care ați pariat doar la agenții offline (stradale), acolo unde impozitul este reținut la sursă, în momentul ridicării câștigurilor.
Venitul brut este interpretat de organul fiscal ca fiind suma de bani retrasă de client de la organizatorul de jocuri de noroc, astfel că nu contează dacă jucătorul a și înregistrat efectiv profit (detalii, aici).
Potrivit instrucțiunilor de completare a documentului, acesta se completează distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc. Pașii pentru declararea veniturilor din pariuri online sunt aici, în timp ce de aici aflați exact cum sunt impozitate câștigurile, în funcție de cuantumul lor.
Persoanele scutite de la depunerea formularului 200
Dacă la începutul articolului am menționat categoriile de persoane obligate să depună formularul 200, acum să amintim și cine nu are obligația depunerii documentului. Concret, este vorba despre contribuabilii care au realizat pe parcursul lui 2016:
- venituri sub formă de salarii și venituri asimilate salariilor;
- venituri din investiții de tipul dividendelor, dobânzilor, venituri din lichidarea unei persoane juridice, câștigul/pierderea generată de tranzacțiile cu părți sociale și valori mobiliare în cazul societăților închise;
- venituri din premii și din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;
- venituri din pensii;
- venituri din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, pentru care impunerea este finală;
- venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
- venituri din alte surse.
În ceea ce privește veniturile din chirii, nu au obligația să depună declarația 200 persoanele fizice care anul trecut au avut chiria exprimată în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplineau condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente (adică aveau mai puțin de cinci contracte de închiriere), pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final, precum și persoanele fizice care au realizat venituri din arendă.
Altfel, contribuabilii care au realizat anul trecut venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii) au obligația să depună declarația privind venitul realizat, formular 200, la organul fiscal competent, tot până diseară. Este bine de știut că declarația privind venitul realizat se completează pentru fiecare sursă și categoria de venit și se depune de către:
- contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, determinate în sistem real;
- contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor care au depus declaraţii de venit estimat în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate;
- contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, în baza contractelor încheiate între părţi în care chiria este exprimată în lei, a căror impunere este finală, pentru situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale, caz în care plăţile anticipate de impozit vor fi luate în calcul la stabilirea impozitului anual datorat.
Codul fiscal stabilește că impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul fiind final.
Depunerea declarației de venit
Potrivit legislației fiscale, declarația 200 se completează pe surse și categorii de venit, de către contribuabili sau de către împuterniciţii/ curatorii fiscali ai acestora, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele cerute.
Persoanele fizice au la dispoziție mai multe variante pentru a trimite la ANAF Declarația de venituri. Astfel, formularul 200, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, se poate depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
Important! Nu se va depune formularul anexă la declaraţie, ulterior depunerii formularului. Veniturile necuprinse în declaraţia iniţială se declară prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Conform instrucțiunilor de completare, formularul 200 poate fi transmis și prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deținători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declarația. Programul de asistență pentru completarea online a declarației 200 poate fi consultat aici.
Mai mult decât atât, în prezent, declarația de venituri poate să fie transmisă și prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cu ajutorul credențialelor de tip „nume utilizator” și „parolă” însoțite de coduri de autentificare de unică folosință „OTP” sau a unui certificat digital calificat.
Atenţie! Nedepunerea formularului 200 până diseară pentru veniturile realizate anul trecut se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei, în conformitate cu prevederile articolului 336 din Codul de procedură fiscală. Desigur, există și posibilitatea achitării, în termen de 48 de ore, a jumătate din minimul amenzii, însă persoanele în cauză trebuie să rețină că nedeclararea veniturilor de anul trecut nu îi va scuti de plata impozitului, amenda urmând să se achite separat de impozitul aferent.
Comentarii articol (3)