Azi este ultima zi în care mai multe categorii de venituri realizate din România pe parcursul lui 2016 trebuie declarate prin intermediul formularului 200, pentru fiecare categorie și sursă de venit.
Printre altele, trebuie declarate și veniturile obținute, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2016, din activități agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, precum și cele din piscicultură și silvicultură.
Mai precis, declarația de venit pe anul trecut trebuie completată și depusă la Fisc de contribuabilii ce au realizat anul trecut venituri din activități agricole, desfășurate în mod individual și/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, și care determină venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Practic, în categoria veniturilor din activități agricole putem include veniturile obținute din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea;
- creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
În același timp, formularul 200 nu trebuie depus de către persoanele fizice care realizează venituri din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, a căror impunere este finală.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cele mai importante noutăți din fiscalitate? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
În ceea ce privește veniturile din piscicultură și silvicultură, acestea reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Veniturile din silvicultură și piscicultură se supun impunerii potrivit regulilor proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Pe lângă categoriile de venituri menționate, obligația depunerii formularului 200 până diseară revine și celor care, anul trecut, au obținut venituri ca persoane fizice autorizate (activități independente), din chirii sau pariuri sportive online. Detalii sunt aici și aici.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate depunerii formularului 200. Toate articolele pot fi urmărite aici.