Aspecte generale privind veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură
Potrivit prevederilor art. 103 din Codul fiscal, veniturile din activităţi agricole cuprind venituri obținute din desfășurarea, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, a următoarelor activități:
- cultivarea produselor agricole vegetale, precum și prelucrarea, procesarea și valorificarea lor în stare naturală;
- exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea;
- creșterea și exploatarea animalelor deținute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, precum și valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Din categoria veniturilor neimpozabile din agricultură fac parte acele venituri realizate de persoanele fizice sau membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a următoarelor categorii de produse:
- produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase, sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;
- produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial care se impozitează potrivit regulilor de impunere aplicabile veniturilor din activități independente;
- veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.
Impozitul anual datorat se stabilește de contribuabili în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.
Contribuabilii care desfășoară activitate, în cursul anului fiscal, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, sunt obligați să depună la organul fiscal competent formularul 212, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi, până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an. Totodată, contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole, din silvicultură şi/sau piscicultură, în mod individual și/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, au obligația să depună la organul fiscal competent declaraţia unică, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. În 2024, termenul este 27 mai.
Declaraţia unică se poate depune la organul fiscal competent prin următoarele modalități: prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau prin intermediul serviciului Depunere declarații, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.
Stabilirea venitului anual din activități agricole pe bază de norme de venit
Ca regulă generală, veniturile obținute din activităţi agricole sunt stabilite pe baza normelor de venit, iar contribuabilul care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligația de a depune anual, pentru veniturile anului în curs, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului.
Conform Codului fiscal, normele de venit sunt stabilite pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine, pentru anumite categorii de produse vegetale şi animale. În vederea stabilirii venitului net anual contribuabilii au următoarele obligații:
- să stabilească suprafețele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele care depășesc plafonul neimpozabil;
- să calculeze venitul net anual prin înmulțirea normei anuale de venit stabilită pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datorează impozit cu suprafețele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele deținute.
Stabilirea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
Veniturile din silvicultură şi piscicultură se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II (venituri din activități independente) din titlul IV (impozitul pe venit) din Codul fiscal, respectiv venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, iar contribuabilii au obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală.
Veniturile obţinute din valorificarea produselor prevăzute la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activități independente și se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
De asemenea, veniturile definite la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal pentru care nu există obligaţia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile și se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II (venituri din activități independente) din titlul IV (impozitul pe venit) din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contribuabilii având obligația de a completa Registrul de evidență fiscală. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Un aspect important constă în faptul că la completarea declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se va ţine seama de următoarele reguli:
- veniturile din activități agricole cuprind venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, precum și prelucrarea, procesarea și valorificarea lor în stare naturală, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea, creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, pentru care nu există obligația stabilirii normelor de venit. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- venituri din silvicultură reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase;
- venituri din piscicultură reprezintă venituri obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Contribuția la sănătate pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură obținute în 2023
Conform Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate inclusiv din activități agricole, silvicultură și piscicultură, contribuabilul datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Baza anuală de calcul pentru anul 2023 o reprezintă:
- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Comentarii articol (0)