Noul mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este inclus în OUG nr. 18/2018.
Noile prevederi vizează contribuabilii ce obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din chirii, din investiții, dar și din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real.
Astfel, agricultorii vor depune anual, la rândul lor, o singură declarație fiscală: declarația unică pentru persoanele fizice. În plus, din 2019 va exista un termen-limită unic pentru declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
Potrivit normelor în vigoare, în categoria veniturilor din activități agricole putem include veniturile obținute din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea;
- creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
În ceea ce privește veniturile din piscicultură și silvicultură, acestea reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- formularele fiscale comasate pentru a introduce declarația unică pentru persoanele fizice cu venituri din agricultură. silvicultură și piscicultură;
- termenul până la care se va face anual declararea și plata impozitului și a contribuțiilor sociale;
- reducerile de taxe de care se vor putea bucura contribuabilii care-și vor plăti anticipat obligațiile fiscale pentru anul 2018;
- situația în care va fi datorată contribuția la sănătate (CASS) și cuantumul acesteia.
Formularele 200, 220, 221 și 600 au fost comasate
Declarațiile 200, 220, 221 și 600 sunt printre principalele documente pe care persoanele fizice cu venituri din agricultură erau obligate să le depună anual, conform prevederilor din Codul fiscal.
Astfel, declarația de venit 200 trebuia depusă până la 25 mai a anului pentru anul anterior, pentru fiecare sursă de venit obținută din activități agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, din piscicultură și silvicultură.
Totodată, aceste persoane aveau obligația depunerii formularului 220 - Declarație privind venitul estimat/norma de venit, în timp ce formularul 221 - Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe baza de norme de venit se completa și depunea de către persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri impozabile din România, din activități agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit.
În fine, formularul 600, necesar în vederea stabilirii CASS, urma să fie depus de persoanele ce au obținut într-un an fiscal venituri nete sau normă de venit din activități agricole și celelalte surse/categorii de venit enumerate la începutul articolului într-un cuantum mai mare de 22.800 de lei, adică nivelul celor 12 salarii minime brute pe economie.
Potrivit noului mecanism, aceste patru documente, alături de alte trei declarații fiscale pe care le depuneau persoanele fizice, au fost reunite în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Prin urmare, pentru veniturile din agricultură, silvicultură și piscicultură determinate în sistem real va fi depusă o declarație unică, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Pentru anul în curs însă, declarația amintită va fi depusă până la 31 iulie 2018.
Prin urmare, declarația unică depusă până la 15 martie 2019 va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal 2018 și pentru a face estimări pentru anul fiscal 2019.
Declarația unică va fi depusă, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Completarea declarației unice
Modelul declarației unice a fost aprobat prin intermediul Ordinului Fiscului nr. 888/2018. În ceea ce privește activitățile agricole pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, documentul stabilește că secțiunea Date privind veniturile realizate din România în 2017 se completează de contribuabilii care desfășoară activitatea în mod individual și/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, și care determină venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Pentru veniturile din silvicultură și piscicultură, aceeași secțiune trebuie completată de contribuabilii care desfășoară activitatea în mod individual și/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, și care determină venitul net în sistem real.
Totodată, aceste persoane trebuie să completeze și subsecțiunea "Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real" sau "Date privind impozitul pe veniturile estimate din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit", după caz. Completarea e necesară pentru:
- declararea veniturilor și cheltuielilor estimate a se realiza în anul 2018;
- stabilirea de către contribuabil a impozitului anual estimat, pentru anul 2018;
- exercitarea opțiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net.
Bonificații pentru agricultorii ce achită anticipat taxele în 2018
Pentru a încuraja persoanele fizice ce obțin venituri din activități agricole să-și achite mai repede taxele pentru veniturile estimate în anul 2018, autoritățile au stabilit prin OUG anumite reduceri.
Mai precis, sumele datorate statului vor urma scădea cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 31 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 31 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 31 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Potrivit OUG nr. 18/2018, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la suma datorată ca impozit pe venit, cât și la suma datorată ca CASS.
În prezent, CASS pentru veniturile din agricultură, silvicultură și piscicultură este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din asemenea surse și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute.
Prin urmare, dacă în 2018 veți încasa, cumulat, venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură, activități independente, chirii și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute (22.800 de lei), veți plăti la anul, pentru toate aceste venituri, atât impozit pe venit de 10%, cât și CASS de 10%. Baza lunară de calcul a CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, situat în prezent la 1.900 de lei. Rezultă, așadar, o contribuție la sănătate de 190 de lei pe lună, echivalentul a 2.280 de lei pe an.