Articol scris de avocatul Adrian Cuculis
Pentru a spulbera orice mit legal de recuperatorii de creanțe, atunci când vă sună și vă spun la telefon că dacă nu plătiți, o să vina la ușa dumneavoastră sau, mai grav, o să pătrundă în imobilul dumneavoastră, să știți că nici recuperatorul de creanțe, nici banca și nici altă persoană fizică sau juridică nu au dreptul de a intra pe proprietate, chiar dacă vă aflați în faza de executare silită imobiliară.
Singurul (dar și acesta are unele restricții) ce poate ajunge în imobilul dumneavoastră ar putea fi executorul judecătoresc, însă doar cu încuviințarea instanței de judecată și în situații speciale. Până ce imobilul nu este vândut efectiv (la licitație, în cadrul executării silite), proprietatea este a dumneavoastră și acest drept nu poate fi înfrânt.
Poate executorul, înainte de vânzarea imobilului, să intre în casa dumneavoastră?
Regula spune clar că nu, însă dreptul procesual civil are și excepții, iar dacă sunteți urmărit pentru bunurile mobile, cum ar fi posesiile dintr-un apartament, sau casa, atunci executorul poate intra în imobil, însă doar dacă instanța de judecată a încuviințat acest lucru. Practic, asta echivalează cu un mandat pe partea de drept penal. Altfel, dacă nu există încuviințare a executării silite, dată în mod expres de către instanță, intrarea în imobil este ilegală.
Atenție! Verificați încuviințarea dată de către instanță. Dacă ea nu există, executorul nu are ce căuta în imobilul dumneavoastră.
Codul de procedură civilă prevede cum poate obține executorul accesul în imobilul dumneavoastră (art. 680, mai exact): "(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice", potrivit Codului.
Tragem concluzia că executorul poate accesa imobilul dacă îi permiteți acest lucru, prin urmare, nu uitați: puteți să vă opuneți executorii, iar el va fi nevoit să ceară instanței acest lucru, ceea ce vă va câștiga timp.
Mai departe, Codul de procedură prevede: "(2) În cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviinţare a executării silite ori pe cale separată, instanţa competentă va autoriza intrarea în locurile menţionate la alin. (1)".
Când este ilegală intrarea unui executor în casă
Executorul judecătoresc nu are dreptul să intre în imobilul dumneavoastră înainte de ora 6:00 și nici după ora 20:00. De asemenea, nici în zilele de sâmbătă și duminică ori de sărbătorile legale, acesta neavând acest drept.
Important! Orice fel de încălcare de la regulile prezentate mai sus, atrage imediat nulitatea executării silite desfășurate.
Ca sfat: nu folosiți cuvinte jignitoare, nu îmbrânciți și nu loviți persoanele ce efectuează intrarea în imobil - ați putea fi trimis la parchet, dacă fapta dumneavoastră întrunește elementele unei infracțiuni. Calea corectă este să apelați la instanța de judecată, de unde puteți să solicitați să se constate că v-au fost încălcate drepturile și unde puteți cere inclusiv daune morale ori materiale.
În toate cazurile, încăperile şi mobilele se vor deschide treptat, pe măsură ce bunurile sechestrate se vor trece în procesul-verbal de sechestru. Nu uitati însă: fiecare bun din imobil trebuie să fie inventariat.
Nulitatea executării și invocarea ilegalității procedurii de intrare în imobil
Acest lucru se poate reclama în instanța de judecată, pe calea unei contestații asupra tuturor actelor încheiate de către executor, cu scopul final de a cere anularea procedurii de sechestru.
În orice caz, să nu uităm că atât executorul, cât și cei care încearcă în mod ilegal (dacă este cazul) să ajungă în imobilul dumneavoastră se vor face vinovați de săvârșirea unei fapte penale, astfel încât dacă simțiți că acest lucru s-a petrecut, vă puteți gândi chiar și la o acțiune penală împotriva lor.
Comentarii articol (7)