Piața sălilor de fitness din România a început să se dezvolte în prima parte a anilor 2000, atunci când ele se întâlneau frecvent la parterul blocurilor, în spații improprii desfășurării acestei activități, fiind dotate cu echipamente și dotări vechi sau insuficiente. Ulterior anului 2008, antreprenorii interesați de lansarea unor astfel de afaceri au investit sume mai mari de bani, asigurând condiții din ce în ce mai bune clienților lor.
Investiția într-o sală de fitness poate depăși câteva sute de mii de euro, însă, dacă urmărești o anumită nișă a acestei piețe, atunci îți poți limita bugetul la câteva zeci de mii de euro.
Principala oportunitate de finanțare pe care antreprenorii o vor avea la dispoziție în anul 2017 este programul Start-up Nation România, prin intermediul căruia un număr de 10.000 de antreprenori pot demara afaceri în domenii de activitate dintre cele mai diverse: de la mici fabrici și ateliere de producție, până la școli de șoferi și organizarea de cursuri de formare profesională.
Prin intermediul acestei linii de finanțare, antreprenorii pot solicita și primi o sumă de până la 200.000 de lei pentru implementarea planului de afaceri
Dacă urmărești înființarea unei săli de fitness, cele mai potrivite forme de organizare juridică vor fi societățile cu răspundere limitată (SRL) sau societățile debutante (SRL-D), ambele fiind eligibile în cadrul programului Start-up Nation România, estimat a debuta la începutul lunii iunie.
Dotările minime necesare desfășurării activității
Cea mai costisitoare investiție va fi, fără îndoială, asigurarea spațiului necesar desfășurării activității. Deși construcțiile nu sunt permiste, programul Start-up Nation România oferă două alternative prin care îți poți asigura gratuit spațiul necesar:
- închirierea spațiului reprezintă o cheltuială eligibilă în cadrul acestui program de finanțare pentru o durată de cel mul 12 luni. Ulterior, societatea va trebui să achite costurile aferente chiriei din încasările obținute;
- achiziția spațiului în care se va desfășura activitatea, deși suma maximă disponibilă de 44.000 de euro s-ar putea dovedi insuficientă în cele mai multe situații.
Dotările necesare vor depinde într-o măsură covârșitoare de nișa identificată. Astfel, dacă urmări oferirea unor servicii persoanelor interesate de creșterea masei musculare, va fi nevoie să achiziționezi echipamente și dotări speciale fiecărei grupe musculare și să asiguri greutăți diferite. Pe de altă parte, dacă sala de fitness va fi destinată persoanelor care doar doresc să efectueze exerciții ușoare de aerobic și tonifiere a masei musculare, atunci echipamentele vor trebui să fie diferite.
Cele mai des întălnite aparate dintr-o sală de fitnes sunt:
- benzi de alergare;
- bancă pentru exercițiile abdomenului;
- presă pentru umeri;
- presă pentru picioare;
- aparat multifuncțional;
- biciclete;
- stepper;
- greutăți; haltere, gantere, etc.
În completarea acestora, dotarea unei săli de fitness va necesita și achiziția de mobilier pentru zona de recepție și vestiare, acestea fiind, de asemenea, cheltuieli eligibile în cadrul programului de finanțare.
Pe durata unui an de zile, sunt eligibile în cadrul programului cheltuielile cu utilitățile aferente spațiului în care se desfășoară activitatea.
În plus, afacerea poate fi promovată pe internet, prin intermediul unei pagini web pentru care ai la dispoziție un buget de 8.000 de lei fără TVA. În aceeași sumă trebuie să se încadreze, de asemenea, cheltuielile estimate pentru un an de zile pentru promovarea online a sălii de fitness.
Veniturile sălii de fitness vor fi generate, în special, de abonamentele vândute
O sală de fitness își va fundamenta întregul plan de afaceri pe numărul de abonamente vândute, întrucât clienții dispuși să își încheie un abonament pentru o perioadă de 1-3 luni vor asigura cea mai mare parte a încasărilor firmei, asigurând, de asemenea, o predictibilitate mai mare a afacerii.
În continuare, o sală de fitness își poate completa veniturile încasate și ca urmare a comercializării de apă, sucuri naturale, batoane proteice, suplimente nutritive, etc.
De asemenea, un număr tot mai mare de săli de fitness oferă, de asemenea, serviciile personalizate ale unui instructor de fitness care se va asigură că exercițiile sunt executate corect în funcție de scopul urmărit.
Principalele cheltuieli pe care sala de fitness le va înregistra pe durata unui an de zile de funcționare vor fi:
- chiria spațiului în care se desfășoară activitatea;
- salariile și contribuțiile sociale pentru personalul angajat;
- întreținerea și reparațiile periodice ale echipamenelor și aparatelor din sala de fitness;
- amortizarea echipamentelor achiziționate.
Pentru o durată de cel mult 12 luni, în cadrul programului Start-up Nation România poți deconta salariile personalului angajat, până la pragul salariului mediu pe economie în valoare de 3.137 lei brut / lună, la care se vor adăuga contribuțiile angajatorului.
Ulterior, după finalizarea perioadei de 12 luni de implementare, vei fi obligat să păstrezi noile locuri de muncă ce au fost create pentru o perioadă de doi ani de zile.
Depunerea proiectelor va debuta în luna iunie
În cazul în care ești interesat de obținerea unei finanțări nerambursabile prin intermediul programului Start-up Nation România, trebuie să știi că lansarea sesiunii de primire a proiectelor este estimată în cursul lunii iunie 2017, antreprenorii având la dispoziție, pentru depunerea cererii de finanțare și a celorlalte documente necesare, o perioadă de 30 de zile.
În cadrul acestui apel de proiecte sunt eligibile doar societățile comerciale și societățile cooperative înființate ulterior datei de 30 ianuarie 2017 de către persoane fizice ce nu au mai desfășurat anul trecut sau în acest an aceeași activitate economică ca asociați ai altor întreprinderi.
Documentația necesară depunerii proiectului conține:
- plan de afaceri;
- cerere de finanțare;
- documente suport prin care se va confirma îndeplinirea criteriilor de eligibilitate impuse.
Documentația este disponibilă în format editabil pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM).
Depunerea proiectelor se va realiza în format electronic, prin intermediul aplicației on-line de pe site-ul AIPPIMM pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, iar termenul estimat pentru depunerea cererilor de finanțare este luna iunie 2017.
Aplicația va fi activă pe durata a 30 de zile, iar selecția proiectelor se va realiza în ordinea inversă a punctajelor obținute, în limita a zece mii de beneficiari. Totuși, nu se vor selecta proiecte cu un punctaj mai mic de 50 de puncte.
În cazul egalității de punctaj, proiectele vor fi departajate ținând cont de numărul de locuri de muncă asumate de către întreprinderi ca urmare a implementării proiectelor.
Toate detaliile privind obținerea unei finanțări nerambursabile prin intermediul programului Start-up Nation România sunt disponibile în acest articol.