Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 din 23 mai 2017 și a intrat în vigoare joi. Totuși, potrivit unui comunicat ANAF remis redacției noastre, noile prevederi au fost puse efectiv în aplicare abia de astăzi.
„Poprirea electronică, Sistemul de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, este funcțională din data de 23.06.2017. Prin intermediul acestui sistem este asigurată o comunicare rapidă și eficientă a actelor de executare și sunt înlăturate deficiențele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puțin afectată”, este precizat în documentul de presă.
Concret, de-acum, comunicarea actelor de executare emise de ANAF către bănci se face numai online, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță. Asta în condițiile în care, până acum, procedura era una destul de greoaie, iar deciziile de ridicare a popririi pe conturi, spre exemplu, luate ca urmare a achitării debitelor, ajungeau de la Fisc la bancă în mai multe zile - detalii, aici.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, instituția Fiscului pune la dispoziția instituțiilor de credit, în spațiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii încarcă și descarcă documente. Potrivit documentului citat, actele de executare sunt comunicate prin portal, sub forma unui fișier PDF cu xml ataşat, semnat electronic.
Cât despre data comunicării către instituţia de credit a actului de executare, aceasta este prima zi bancară următoare zilei încărcării actului de executare în sistemul informatic amintit, iar ora comunicării este ora de începere a zilei bancare. Actele de executare emise în formă electronică de organul fiscal central se semnează de către MFP cu semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat.
Popririle pe conturi ar trebui ridicate în câteva ore de la plata datoriei
Printre actele de executare silită se află și popririle bancare, iar modul în care Fiscul îi poate executa silit pe datornici au fost modificate recent, așa cum am explicat aici.
În același timp, în decembrie 2016, prin publicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016, a fost stabilit un mecanism rapid de blocare/deblocare a conturilor bancare deţinute de contribuabili, astfel încât ridicarea măsurii popririi unui cont să se realizeze în cel mult câteva ore.
Mai precis, potrivit informațiilor transmise la acel moment de reprezentanții MFP, introducerea unui schimb rapid de informaţii şi documente între ANAF şi bănci, defăşurat online, conduce la deblocarea conturilor bancare în aproximativ două ore de la momentul achitării obligaţiilor fiscale restante.
Prin aplicarea noilor prevederi, un departament de specialitate din cadrul Fiscului (mai exact, un punct central constituit la nivelul ANAF) transmite electronic băncilor adresele prin care înfiinţează poprirea, solicitarea pentru virarea în conturile bugetare realizându-se numai în limita obligației supuse executării, restul sumelor existente în conturi rămânând la dispoziţia contribuabililor.
Așadar, putem deduce că Ordinul MFP nr. 691/2017 vine să completeze cadrul legal instituit prin OUG nr. 84/2016, care a reprezentat practic un prim pas spre modificarea situațiilor întâlnite până acum, în care contribuabililor li se indisponibilizau și executau sume de bani care depășeau nivelul creanței pentru care fusese înființată poprirea.
Notă: Mai multe detalii despre prevederile OUG nr. 84/2016 găsiți aici.
Comentarii articol (3)