...nu mi s-a intamplat pana acum, dar ne paste pe toti !
Daca au o amenda, somatie, ceva neplatita ... cetatenii se pot trezi cu conturile blocate ! Corect ?
Intrebare: de unde stie ANAF ce IBANuri are popescu, ionescu, vasilescu ... ?
Banca mai are o relatie confidentiala cu clientul sau ? ... sau e obligata sa arate conturile unui cetatean oarecare ? cf carei legi sau HG ...?
Nu stie, trimite adrese la banci cu instiintare ca s-a infiintat poprire pe conturile dvs si daca se nimereste ca la banca x sa aveti cont, aceasta e obligata sa il blocheze.
Nu are nicio treaba confidentialitatea cu poprirea.
Puteti citi in cpc
783 Infiintarea popririi
(1) Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii. Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa, in copie certificata, incheierea de incuviintare a executarii si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
(2) In adresa de infiintare a popririi i se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine, potrivit alin. (1), tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
(3) Adresa de infiintare a popririi va cuprinde numele si domiciliul debitorului persoana fizica ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, daca sunt cunoscute.
(4) In cazul in care se solicita infiintarea popririi pentru toate conturile unei persoane fizice sau juridice, inclusiv pentru conturile subunitatilor fara personalitate juridica ale acesteia din urma, se vor indica, daca sunt cunoscute, elementele de identificare pentru fiecare cont in parte, respectiv pentru fiecare subunitate fara personalitate juridica a debitorului persoana juridica.
(5) In cazul in care adresa de infiintare a popririi se transmite unei unitati operationale a unei institutii de credit, poprirea va fi infiintata numai asupra conturilor pe care debitorul urmarit le are deschise la acea unitate. Daca debitorul nu are cont deschis la unitatea institutiei de credit sesizate, aceasta va informa executorul cu privire la conturile deschise de debitor la alte unitati operationale.
787 Obligatiile tertului poprit
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
790 Validarea popririi
(1) Daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
(4) Daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit ii datoreaza sume de bani debitorului, instanta va da o hotarare de validare a popririi, prin care il va obliga pe tertul poprit sa ii plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar, in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi.
(9) Tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
Multumesc pt amabilitate... dar n-am terminat !
Daca conturile identificate sunt conturi corespunzatoare unor produse de creditare ( card de credit ) bancile le blocheaza si pe acelea ?
Da, vor fi blocate toate conturile și/sau subconturile. Nu se vor trimite la poprire banii rezultați din produsele de creditare gen descoperire de cont, OVD, sau card de credit, dar aceste sume nu vor putea fi folosite nici de către debitor pentru altceva decât pentru plata popririi.
Dl.ilie1111
perfect, aici vroiam sa ajungem !
Deci: am un card de credit cu limita 2000 RON pana aici nimic special.
Cardul e gol ( e consumat tot creditul )
Contul e poprit de catre ANAF.
Am minim de plata 150 RON catre banca pana pe data de X... ( cf. extrasului de cont... )
Platesc 150 RON pana pe data de X sunt bun platnic ...
CE SE INTAMPLA cu cei 150 RON ? ii ia ANAF sau BANCA ?