Începând cu 7 iulie 2017, firmele și entitățile fără personalitate juridică, adică PFA-urile, întreprinderile individuale și cele familiale vor avea și un identificator unic la nivel european (EUID), ce va fi trecut în acte alături de identificatoarele deja existente, pe care entitățile le au acum, respectiv numărul de ordine din Registrul Comertului și CUI-ul atribuit de Ministerul Finanțelor Publice.
Astfel, codul va fi acordat automat la înregistrare/ înmatriculare entităților ce se vor înființa după data amintită, în timp ce firmele și PFA-urile deja existente vor solicita schimbarea certificatului de înregistrare cu unul nou, care să conțină și identificatorul unic la nivel european - mai multe detalii, aici.
În acest context, în spațiul public, inclusiv printre cititorii AvocatNet.ro a apărut întrebarea dacă și ONG-urile, adică entitățile fără scop patrimonial, cum sunt asociațiile și fundațiile, vor fi vizate de noile prevederi.
Răspunsul la această întrebare vine de la Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cea care stabilește regulile de înființare și funcționare a acestor entități. Practic, procedura de constituire pentru astfel de organizații se desfășoară la Ministerul Justiției, fără ca ONRC să fie implicat în acest proces.
Prin urmare, ONG-urile nu au certificate de înregistrare emise de Registrul Comerțului, astfel că nici nu sunt vizate de aplicarea noilor prevederi și nu vor trebui să solicite schimbarea vreunui document.
Notă: Un ghid practic pentru înființarea unei asociații este disponibil aici, iar unul pentru constituirea unei fundații, aici.