Bip-ul
Italienii obișnuiesc ca atunci când ajung într-un loc de întâlnire să-i dea persoanei cu care se întâlnesc un bip (squillo) pe telefon. Cei neobișnuiți cu acest tip de interacțiune se pot supăra, considerându-se victime ale unei glume nesărate.
Acest metodă de comunicare este folosită, în special, de către tineri, în încercarea de a nu depăși minutele incluse în abonament și de a nu fi nevoiți să solicite părinților bani suplimentari. O practică asemănătoare putea fi întâlnită și în România, mai ales acum câțiva ani, dar, între timp, datorită abonamentelor de telefonie mobilă care conțin mai multe minute de convorbire, s-a renunțat la folosirea acestei metode de comunicare.
Coada dezordonată
În Italia, spre deosebire de alte țări, în special cele nordice, cozile care se formează la magazine, baruri etc. nu sunt ordonate, ci mai degrabă un grup de oameni ce freamătă permanent. Se pare că acest tip de coadă este apanajul popoarelor latine, el fiind întânit și în multe zone din România.
Nu prea țin cont de spațiul personal
Italienii sunt cunoscuți ca fiind guralivi, un pic cam expansivi și pentru faptul că se cam “bagă în sufletul tău”. Indiferent de context, incluzând chiar și întâlnirile mai formale, italienii simt nevoia să gesticuleze destul de aproape de fața ta, să te atingă sau chiar să te îmbrățișeze la scurt timp după ce ați făcut cunoștință. În cazul persoanelor care au copii, mai ales mici, există “riscul” de a fi oprite pe stradă de către străini care încep să mângâie căpșorul celor mici și să vobească despre copiii din familia lor.
Sunt foarte direcți
Italienii sunt direcți. Îți vor spune părerea lor despre orice: despre mâncarea pe care o mănânci, despre hainele pe care le porți sau despre orice alt lucru cu care nu sunt întru totul de acord. Persoanele mai sensibile și care nu sunt obișnuite cu acest fel de interacțiune pot crede că cei care le spun aceste lucruri direct au ceva împotriva lor. De fapt, italienii s-au obișnuit să renunțe la a mai adăuga balast conversațiilor lor și transmit direct ceea ce gândesc, fără să mai fie extrem de protocolari.
Sunt superstițioși
Toate popoarele lumii au cel puțin câteva superstiții, dar italienii parcă au mai multe decât alte popoare.
Italienii vor fi mereu atenți să nu fie deocheați și vor purta asupra lor o amuletă norocoasă, vor avea grijă să nu le taie nicio pisică neagră calea și vor bate-n fier atunci când se vor gândi sau vor spune ceva ce nu-și doresc să se întâmple.
Spre deosebire de multe zone din Europa, italienii consideră că numărul 13 nu este un număr care aduce ghinion, ci este unul norocos. Numărul care atrage ghinionul în Italia este numărul 17.
Comentarii articol (0)