Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost respinsă astăzi de către Senat, ca primă Cameră sesizată, însă votul decisiv în privința aplicării sale în practică va aparține Camerei Deputaților.
Angajatorii din categoria IMM-urilor ar fi putut plăti mai puțin pentru contribuția la pensii datorată statului, însă numai dacă ar fi încadrat în muncă, în ultimul an fiscal, șomeri, tineri absolvenți cu vârste între 18 și 35 de ani sau persoane cu vârste între 55 și 65 de ani. Și dacă aceștia nu lucrau de cel puțin trei luni.
Mai precis, în condiții normale de muncă, o creștere a numărului de angajați (din categoriile amintite) cuprinsă între 20% și 49% ar fi redus contribuția datorată statului de la 15,8% la 10,8%. Iar dacă creșterea era între 50% și 100%, contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă ar fi scăzut la 5,8%.
În condiții deosebite de muncă, o creștere a numărului de angajați (din categoriile amintite) cuprinsă între 20% și 49% ar fi redus contribuția datorată statului de la 20,8% la 15,8%. Iar dacă creșterea era între 50% și 100%, contribuția la pensii pentru condiții deosebite de muncă ar fi scăzut la 10,8%.
În momentul de față, cotele aplicabile contribuțiilor de asigurări sociale (adică pentru pensii) stabilite de Codul fiscal sunt următoarele:
- 26,3%, pentru condiții normale de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator);
- 31,3%, pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator);
- 36,3%, pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator).
Contribuția la pensii este doar una dintre cele șase contribuții sociale obligatorii, celelalte cinci fiind de sănătate, concedii medicale, accidente de muncă și boli profesionale, șomaj și creanțe salariale. Informații pe larg despre contribuțiile sociale datorate de angajatori pentru propriii salariați sunt în acest articol.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)