Completarea procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de firme și persoanele juridice fără scop patrimonial este inclusă în Ordinul MFP nr. 894/2017 privind completarea Ordinului MFP nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial. Documentul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 467 din 21 iunie 2017 și deja se aplică de la data publicării.
Mai exact, se introduce posibilitatea corectării a două noi erori cuprinse în situațiile financiare și raportările contabile anuale pe care le depun contribuabili, greșeli care pot fi remediate oricând, fără a fi prevăzut un termen maxim de rectificare.
Astfel, este prevăzută, în primul rând, posibilitatea corectării erorilor determinate de completarea imprecisă a codului unic de înregistrare al entității raportoare. În afară de aceasta, există în continuare alte date de identificare ale firmei/ entității raportoare ce pot fi corectate ulterior transmiterii lor, astfel:
- denumirea entității raportoare;
- activitatea CAEN (cunoscută mai bine sub denumirea de cod CAEN);
- forma de proprietate;
- numărul de salariați și/sau alți indicatori raportați prin formularul "Date informative".
În plus, actul normativ stabilește și ca indicatorii raportați prin formularul „Bilanț”/„Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” să poată fi îndreptați ulterior depunerii documentelor, cu condiția ca valoarea acestor indicatori să poată fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv din care rezultă valoarea capitalului social, contracte care prevăd scadența unor sume de plată etc).
Cum nu este prevăzut un termen-limită pentru corectarea erorilor menționate, prevedere valabilă și în cazul celorlalte categorii de greșeli amintite, asta înseamnă că pot fi îndreptate "inclusiv erorile corespunzătoare raportărilor aferente exercițiilor financiare anterioare/ anilor anteriori datei intrării în vigoare a proiectului de ordin", după cum scria în referatul de aprobare ce a fost anexat Ordinului MFP nr. 894/2017 în forma sa de proiect.
Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, erorile constatate după depunerea situațiilor financiare anuale sau raportărilor contabile anuale pot fi corectate la data constatării lor. Din aprilie 2017, termenul-limită până la care pot fi corectate situațiile financiare anuale a fost extins, corectarea putând fi făcută până cel târziu la termenul maxim de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale aferente exercițiului financiar/anului următor celui la care se referă situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.
Așa cum am explicat aici, situațiile financiare pentru anul 2016 vor putea fi corectate până la depunerea situațiilor financiare pentru anul 2017, adică finalul lunii mai 2018, și nu până la finalul anului 2017, așa cum era stabilit anterior.
În ceea ce privește situațiile financiare pentru 2016, acestea au trebuit depuse, la unitățile teritoariale ale MFP, până la 2 mai 2017, în cazul entităților fără scop patrimonial (asociații, fundații etc), respectiv până la 30 mai 2017, în cazul firmelor, dar și societăţilor/companiilor naţionale, regiilor autonome sau institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare.
În altă ordine de idei, Fiscul a stabilit recent, prin intermeiul unui ordin apărut ieri în Monitor, ca raportările contabile la 30 iunie să poată fi depuse, anul acesta, până cel târziu pe 16 august 2017. Obligația depunerii acestor documente revine operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei. Detalii suplimentare, aici.
Notă: Actuala procedură pentru corectarea situațiilor financiare și raportărilor contabile anuale a fost explicată pe larg în acest articol.