Client din Uniunea Europeană
Dacă o societate din România livrează bunuri către persoane fizice din altă țară UE, aceasta va fi obligată să se înregistreze din punct de vedere al TVA-ului în acea țară, dacă depășește plafonul de vânzări stabilit de fiecare țară. Lista cu plafoanele se gasește aici.
De asemenea, compania din România se poate înregistra din punct de vedere TVA în țara din UE chiar dacă nu a depășit plafonul țării respective. Înregistrarea din punct de vedere TVA se face direct sau prin reprezentant fiscal.
Dacă cumulul livrărilor anuale către persoanele neplătitoare de TVA rezidente într-un anumit stat membru UE nu depășește plafonul stabilit de statul membru, compania din România va factura cu TVA conform legii din România și va plăti TVA în România.
Factura se poate face în moneda țării în care se face livrarea. Condiția este ca TVA-ul să fie evidențiat și în lei (factura va avea exprimat TVA-ul în euro și în lei). Compania din România trebuie să facă dovada transportului bunurilor. Documentul poate fi CMR sau AWB, dacă transferul s-a făcut printr-un serviciu de curierat.
Dacă cumulul livrărilor anuale către persoanele neplătitoare de TVA rezidente într-un anumit stat membru UE depășește plafonul stabilit de statul membru sau compania din România a optat pentru plata TVA într-un stat membru, compania din România va factura cu TVA din statul membru UE.
Factura se poate face în moneda țării în care se face livrarea, condiția este ca TVA-ul să fie evidențiat și în lei (factura va avea exprimat TVA-ul în euro și în lei). De asemenea, societatea are obligația informării Fiscului din România că pentru livrările către acel stat va achita TVA-ul în statul respectiv (pentru a se evita dubla impunere).
Se va înregistra venitul conform facturii, iar TVA-ul din țara UE se va trece în contul 446 “Alte impozite și taxe”. Acest cont se va închide cu plata TVA-ului din statul UE.
Client din afara Uniunii Europene
La vânzările de bunuri către persoane fizice din afara UE nu se aplică TVA.
Pentru transportul mărfurilor în afara UE trebuie întocmită declarația de export. Declarația de export se poate completa la biroul vamal autorizat din localitatea sediului companiei sau la sediul vamal din localitatea unde bunurile sunt încărcate pentru transportul de export.
La biroul vamal de ieșire din Comunitate se prezintă mărfurile împreună cu declarația de export. Biroul vamal de ieșire din Comunitate va certifica pe declarația de export ieșirea bunurilor din Comunitate.
Comentarii articol (3)