Dacă în această perioadă angajează absolvenți ai liceelor și facultăților, companiile pot primi lunar bani de la stat, așa cum prevede Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Concret, este vorba de o sumă de 900 de lei pentru fiecare absolvent angajat pe perioadă nedeterminată, acordată timp de 12 luni.
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei”, scrie în actul normativ. Aici este important de precizat că angajarea absolvenților cu handicap echivalează cu acordarea banilor timp de 18 luni.
Banii sunt acordați proporțional cu timpul efectiv lucrat de fiecare absolvent, luându-se în considerare și concediul de odihnă. Totuși, sumele nu sunt acordate în perioadele în care raporturile de muncă ale absolvenților sunt suspendate.
Angajatorii care primesc acești bani de la stat sunt obligați să mențină raporturile de muncă cu absolvenții timp de minimum 18 luni. În caz contrar, firmele sunt obligate să restituie sumele primite, plus dobândă.
Bine de știut este că nu orice persoană care a încheiat cursurile liceului sau facultății este considerată, din punct de vedere legal, absolventă. Mai exact, absolvenți sunt doar cei care au obținut o diplomă sau un certificat de studii.
„În sensul prezentei legi (Legea șomajului - n. red.), prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, este lămurit în Legea nr. 76/2002.
Informații procedurale despre obținerea subvențiilor pentru angajarea absolvenților de liceu sau facultate pot fi găsite în acest articol.