avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare absolventi - subventionarea locurilor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare absolventi - subventionarea locurilor de munca

Buna ziua,

Conform Legii nr. 76/2002 (+ Legea 250/2013 pentru modificarea şi completare) angajatorii pot beneficia de subventii in urma angajarii absolventilor.

Spuneti-mi, va rog, practic, aceste locuri care urmeaza a fi ocupate de absolventi, trebuie sa fie declarate la ANOFM ?

Daca nu au fost declarate ca fiind vacante iar acesti absolventi au fost angajati in urma unui anunt pe internet si interviu, este o problema? In aceste conditii pot beneficia de subventie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 2 Noiembrie 2015
1. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Art.80
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:

a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.

(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

.....

Art.83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
.....
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singura data pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

2. Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

art.52
(1) Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ în condiţiile art. 80 din lege vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, o convenţie conform modelului prevăzut în anexa nr. 15, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
(2) Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de decădere din dreptul de a beneficia de măsurile de stimulare prevăzute la art. 80 din lege.
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii următoare celei înscrise în diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ de stat sau particular, autorizată ori acreditată în condiţiile legii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.
(4) Prin sintagma formă de învăţământ se înţelege unul dintre următoarele niveluri din cadrul sistemului naţional de învăţământ reglementat prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare:
a) învăţământ secundar superior - ciclul inferior al liceului sau învăţământ profesional;
b) învăţământ secundar superior - ciclul superior al liceului sau învăţământ postliceal;
c) învăţământ superior.

art.53
(1) Încadrarea în muncă pe perioada nedeterminată, potrivit art. 80 din lege, a absolvenţilor se va face numai pe posturi vacante.
(2) Nu sunt considerate posturi vacante posturile care au fost reînfiinţate după mai puţin de 6 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pe motivul reducerii personalului.

De asemenea, prevederile art. 80 din lege se aplică în situaţia în care angajatorii încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu.

3. Nu trebuie ca locul de munca sa fie declarat vacant pentru a incheia conventia cu AJOFM-ul.
trebuiesc anuntate la AJOFM toate posturile vacante, nu numai cele pt absolventi.Lg 76/2002 art.10 alin (1).
Daca ati angjat absolventi puteti beneficia de subventie inconditiile legii 76/2002, adica de o suma egala cu 500 lei , 600 lei sau 750 lei lunar , pe o perioada de 12 luni.
Daca nu ati declarat locurile de munca la AJOFM sunteti pasibil de avertisment sau amenda.
Acestea sunt 2 lucruri distincte.
Ex.: sunteti sanctionat cu averisment dar subventia este subventie. Nu are legatura una cu alta. Stiu ce vorbesc, lucrez in sistem. Daca aveti neclaritati nu ezitati sa ma contactati
Va multumesc!

Mai am o intrebare, va rog,

(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:



De cand incepe aceasta perioada?
De la data inceperii activitatii, de la data incheierii conventiei sau de la data absolvirii studiilor?

Multumesc!
De la data incheierii conventiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj caniculesei caniculesei Buna ziua! Va ros sa im spuneti daca pentru un absolvent al anului 2012 se poate beneficia de subventie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Facilitati financiare - angajare consilieri juridici debutanti PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, La ce anume face referire art. 18 (\"Autoritatile si persoanele juridice de drept public sau privat, care incadreaza consilieri juridici ... (vezi toată discuția)
Stimularea încadrarii în muncă a şomerilor xquestion xquestion Conform Legii Nr. 76/2002, angajatorii beneficiaza de masuri pentru stimularea încadrarii în muncă a şomerilor (ART. 80.). Intrebarea mea este: Daca ... (vezi toată discuția)