Măsurile de stimulare la angajarea anumitor tipuri de persoane sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și alte legi speciale. Cine vrea să ceară respectivele sume de bani trebuie să fie foarte atent la numărul semnificativ de documente ce trebuie duse pentru fiecare situație în parte, periodicitatea prezentării unor justificări și condițiile generale de acordare (tipul de angajat, perioada minimă în care trebuie ținut la firmă ș.a.m.d.).
I. Iată, mai jos, o trecere în revistă a acestor tipuri de subvenții (cele acordate permanent de stat):
1. Subvenția pentru organizarea de programe de ucenicie: încheierea contractului de ucenicie, în condițiile Legii uceniciei nr. 279/2005, îi poate aduce angajatorului, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.
2. Subvenția pentru efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior: angajatorul care încheie un contract de stagiu conform Legii nr. 335/2013 beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
3. Subvenția pentru angajarea absolvenților: conform Legii nr. 76/2002, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei (față de subvenția de mai sus, tratată de o altă lege, aceasta se dă pentru angajarea acelor absolvenți, nu pentru efectuarea stagiului).
4. Subvenția pentru angajarea tinerilor NEET (persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, conform Legii 76/2002): angajatorii primesc lunar, de la data încheierii convenţiei cu agenția de muncă, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
5. Subvenția pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate: angajatorii de inserție beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 2.000 de lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. Sunt tineri cu risc de marginalizare, potrivit Legii nr. 76/2002, cei care:
6. Subvenția pentru angajarea șomerilor de lungă durată (Legea 76/2002): cei care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri de lungă durată primesc lunar, de la data încheierii convenţiei cu agenția de muncă, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă/serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă. E vorba de șomerii care sunt înregistraţi la agenţiile de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani, şi pe o perioadă de șase luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
7. Subvenția pentru încadrarea persoanelor cu handicap (Legea 76/2002): firmele care în raport cu numărul de angajaţi şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană cu handicap, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
8. Subvenția pentru încadrarea șomerilor care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale (Legea 76/2002): angajarea acestora pe perioadă nedeterminată poate aduce, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.
9. Subvențiile pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani și pentru angajarea șomerilor aproape de pensie (Legea 76/2002): cei care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani și şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială/pentru limită de vârstă, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei pentru fiecare.
10. Subvenția pentru internii angajați: firmele sunt încurajate să angajeze persoanele pe care le aduc în internship prin acordarea unei sume fixe - 4.586 de lei (aproape 1.000 de euro). Internshipul este reglementat prin Legea nr. 176/2018, acolo unde e prevăzută și subvenția, care se acordă tuturor celor care angajează internii și-i țin cel puțin doi ani. Practic însă, pentru că legea a intrat în vigoare în 2018, abia de la finalul anului 2020 pot firmele să ceară banii aceștia.
Important! Subvenția pentru ucenici, cea pentru stagiari și cea pentru internii angajați nu pot fi cumulate în aceeași persoană. Condițiile impuse de reglementările specifice celor trei nu le-ar permite angajatorilor să treacă același individ prin toate cele trei "stări profesionale", ca să obțină bani de la stat de trei ori, așa cum am punctat mai demult în acest material. Totodată, stimulentele date în baza Legii 76/2002 nu pot fi cumulate cu decontarea parțială a salariilor anumitor șomeri angajați (OUG 220/2020).
II. În plus, mai avem și ajutoare date în contextul crizei coronavirusului (acordate temporar în acest an):
1. Decontarea parțială a salariaților sezonieri angajați: pentru o perioadă de trei luni la alegerea angajatorului, pentru salariații încadrați în muncă cel mult trei luni, angajatorii pot cere decontarea a 41,5% din salariul brut, dar maximum 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, adică 2.253 de lei. Facilitatea este cuprinsă tot în OUG 132/2020. Ajutorul este valabil până la 30 iunie 2021.
2. Decontarea parțială a salariilor anumitor șomeri angajați: potrivit OUG 220/2020, Guvernul asigură, la cerere, decontarea, timp de 12 luni, a 50% (maximum 2.500 de lei) din salariile șomerilor angajați în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2021. Este vorba de persoanele de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau de alertă, persoanele care au între 16 și 29 de ani și românii concediați în străinătate în 2020 din cele două categorii de vârstă menționate. Toți aceștia trebuie să fie înregistrați oficial ca șomeri. Suma dată de stat nu se cumulează, pentru aceeași persoană, cu stimulentele din Legea 76/2002 (cele din lista de mai sus la care este indicată această lege).
Important! Despre aceste ajutoare temporare poți afla mai multe de aici.
Comentarii articol (5)