„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are alocat, pentru anul în curs, un buget de 896 milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categorii vulnerabile, cu acces dificil pe piața muncii”, anunța zilele trecute Ministerul Muncii. „Înregistrăm un record al numărului de salariați. La acest lucru contribuie și programe precum cel derulat de ANOFM privind angajatorii care încadrează șomeri din categorii vulnerabile. Se reușește astfel incluziunea socială reală, prin accederea acestor persoane în primul rând la locuri de muncă. Vom continua să implementăm politici de formare și de ocupare care să răspundă nevoilor angajatorilor și venim, în același timp, și în sprijinul categoriilor vulnerabile”, a declarat ministrul muncii pe acest subiect. Conform datelor oferite de minister, până la finele lunii mai 2024 vor fi încheiate convențiile aferente solicitărilor eligibile depuse de către angajatori pentru aproximativ 32.000 de șomeri încadrați în muncă.
E vorba, practic, de sumele pe care angajatorii le pot primi de la agențiile de muncă pentru angajarea anumitor tipuri de persoane - sume pentru care angajatorii depun o documentație stufoasă și pe care îi primesc doar în limita fondurilor disponibile. Reglementarea: Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”, prevede legea.
Avem, așadar, următoarele categorii de persoane pentru care se poate cere, timp de 12 luni, subvenția de la stat:
- șomeri în vârstă de peste 45 de ani;
- șomerii care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale;
- șomeri de lungă durată sau tineri NEET (tânăr NEET = persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională).
De aceeași subvenție, pe aceeași perioadă, pot beneficia și angajatorii care angajează persoane cu handicap: „în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”.
Aceeași lege mai prevede că cei angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, „șomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei”. Practic, în cazul acestor șomeri, vorbim de o subvenție de până la cinci ani.
Notă: Prevederea citată mai sus va trebui modificată pentru a reflecta, din toamnă, noua paradigmă a pensiilor din România, în care pensia anticipată și cea anticipată parțială nu se mai regăsesc ca atare.
Detaliile privind fiecare tip de subvenție și documentele necesare se regăsesc pe site-ul ANOFM (la data redactării acestui material, site-ul este temporar nefuncțional, ceea ce face imposibilă accesarea secțiunii dedicate).
Deși comunicatul ministerului nu se referă la ele, merită menționat că acestea nu sunt singurele tipuri de subvenții pe care angajatorii pot spera să le primească de la stat. Mai există, de exemplu:
- subvenția pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate; angajatorii beneficiază lunar pentru fiecare persoană angajată din această categorie de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referință (ISR), unde ISR este momentan la valorea de 598 de lei (4 x 598 de lei înseamnă 2392 de lei);
- Tinerii cu risc de marginalizare sunt, potrivit Legii nr. 76/2002, cei care:
- se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem;
- au dizabilităţi;
- nu au familie sau ale căror familii nu le pot asigura întreţinerea;
- au copii în întreţinere;
- au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
- sunt victime ale traficului de persoane.
- Tinerii cu risc de marginalizare sunt, potrivit Legii nr. 76/2002, cei care:
- subvenția pentru organizarea de programe de ucenicie: încheierea contractului de ucenicie, în condițiile Legii nr. 279/2005, îi poate aduce angajatorului, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație;
- subvenția pentru efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior: angajatorul care încheie un contract de stagiu conform Legii nr. 335/2013 beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie;
- subvenția pentru internii angajați: firmele sunt încurajate să angajeze persoanele pe care le aduc în internship prin acordarea unei sume fixe - 4.586 de lei (aproape 1.000 de euro). Internshipul este reglementat prin Legea nr. 176/2018, acolo unde e prevăzută și subvenția, care se acordă tuturor celor care angajează internii și-i țin cel puțin doi ani.
Comentarii articol (5)