Angajatorii pot cere de la stat, cu încadrarea în condițiile trasate de la caz la caz, subvenții de câte 2.250 de lei pentru încadrarea în muncă a unor persoane din categorii dezavantajate, mai greu de angajat, pentru derularea de programe de ucenicie și pentru angajarea stagiarilor absolvenți ai învățământului superior.
Suma de 2.250 de lei a devenit universală în acest context anul trecut, când, printr-o ordonanță de urgență, au fost aliniate toate aceste tipuri de subvenții la aceeași valoare. Cele mai multe dintre ele au crescut substanțial, altele s-au dublat. Doar că mărirea acestor subvenții trebuie să se reflecte și în majorarea proporțională a fondurilor alocate prin legea bugetului pentru acestea.
Într-un răspuns oferit redacției noastre de curând, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) ne-a spus că bugetul pentru plata subvențiilor pentru 2019 este cu 30,83% mai mare ca cel din anul precedent.
"Pentru anul 2019, sumele alocate pentru plata subvenţiilor sunt mai mari cu 30,83% faţă de 2018, o parte din aceste subvenții fiind asigurate prind proiectele implementate de ANOFM şi finanţate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2016.
Astfel, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă implementează opt proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, în valoare totală de 403.117.838 euro.
Menționăm că, ANOFM va implementa aceste proiecte până la finele anului 2021. De asemenea, tot în 2018, alte trei proiecte au trecut de etapa de avizare, două destinate integrării pe piaţa muncii a tinerilor, în valoare de 97,948,289 de euro, iar unul dedicat șomerilor non-NEET în valoare de 76,233,265 euro. Aceste 3 proiecte sunt în acest moment în faza de precontractare.
Aceste proiecte presupun subvenţionarea locurilor de muncă pentru angajarea șomerilor, acordarea de prime de activare, de încadrare, de instalare, precum și subvenții pentru ucenicie și stagii", ne-a transmis ANOFM. Așadar, sunt bani care merg atât la angajatorii care încadrează în muncă astfel de persoane, cât și la cei care se angajează și care îndeplinesc condițiile legii pentru a primi primele de activare, instalare ș.a.m.d.
Bani ar fi, spun unii. Alții se plâng că nu sunt
Sumele de bani drept subvenții sunt acordate prin agențiile de ocupare a forței de muncă, unde angajatorii depun documentația necesară pentru a le obține. Nu toate agențiile primesc însă sume similare, chestiune confirmată și de către ANOFM în răspunsul oferit, alocarea realizându-se în funcție de execuția pe anul trecut, printre criterii.
Anul trecut, după creșterea substanțială a acestor subvenții, am remarcat totodată și nemulțumiri legate de insuficiența banilor pentru dosarele depuse. Angajatori care bifau toate condițiile de obținere a subvențiilor s-au plâns că din partea agențiilor au primit răspunsuri negative pe fondul lipsei banilor.
I-am întrebat pe cei de la ANOFM dacă banii se acordă pe principiul "primul venit, primul servit", ceea ce este evident în contextul unor fonduri limitate. Totuși, o subliniere a celor de la ANOFM ne indică faptul că e posibil ca suma de 400.000.000 de euro pentru proiectele sus-menționate riscă să nu fie atrasă în întregime dacă nu există suficientă cerere.
"Angajamentele și plățile se fac conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, în limita bugetului aprobat. Având în vedere cele 8 proiecte aflate în implementare şi finanţate din FSE prin POCU în valoare totală de peste 400.000.000 euro, proiecte ce sunt destinate finanţării stimulentelor financiare acordate atât şomerilor, cât şi angajatorilor care încadrează în muncă şomeri din categoriile defavorizate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă speră să existe suficiente cereri din partea clienţilor săi pentru a atrage întreaga sumă alocată acestor subvenţii", spun cei de la ANOFM.
Care sunt tipurile de subvenții?
Măsurile de stimulare la angajarea anumitor tipuri de persoane sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Cine vrea să ceară respectivele sume de bani trebuie să fie foarte atent la numărul semnificativ de documente ce trebuie duse pentru fiecare situație în parte, periodicitatea prezentării unor justificări și condițiile generale de acordare (tipul de angajat, perioada minimă în care trebuie ținut la firmă ș.a.m.d.).
Iată, mai jos, o trecere în revistă a acestor tipuri de subvenții (în aproape toate cazurile e vorba de o subvenție lunară de 2.250 de lei) - condițiile detaliate de obținere pentru fiecare tip de subvenție, cu enumerarea tuturor documentelor necesare ș.a.m.d. le regăsiți la ANOFM:
1. Subvențiile pentru organizarea de programe de ucenicie: încheierea contractului de ucenicie, în condițiile Legii uceniciei, îi poate aduce angajatorului, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limită fondurilor alocate cu această destinație.
2. Subvenții pentru efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior: angajatorul care încheie un contract de stagiu conform legii beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
3. Subvențiile pentru angajarea tinerilor NEET (persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională): angajatorii primesc lunar, de la data încheierii convenţiei cu ANOFM, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
4. Subvențiile pentru angajarea absolvenților: angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei.
5. Subvențiile pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate: angajatorii de inserție beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de adică cel mult 2000 de lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
6. Subvențiile pentru angajarea șomerilor de lungă durată: cei care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri de lungă durată primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă/ de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.
7. Subvențiile pentru încadrarea persoanelor cu handicap: firmele care în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană cu handicap, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
8. Subvențiile pentru încadrarea șomerilor care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale: angajarea acestora pe perioadă nedeterminată poate aduce, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă.
9. Subvențiile pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani și cele pentru angajarea șomerilor aproape de pensie: care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani și şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială/pentru limită de vârstă, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei.