avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pers. cu handiap grav, pensie de invalid. gr.III cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pers. cu handiap grav, pensie de invalid. gr.III cu PFA, se mai poate angaja part-time?

Bună tuturor.
sunt o persoană cu handicap grav(certificat permanent) cu pensie gradul 3 cu drept de muncă, jumătate de normă(4 ore), cu o mică afacere proprie la care am devenit acum 10 ani, PFA.

Din cauza volumului redus de muncă(PFA) caut soluții de a câștiga mai bine astfel că după puterile mele și posibilitățile fizice reduse din cauza bolii, ținând cont că de curând prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul forţei de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 09 iulie 2018, Guvernul a aprobat majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor care încadrează în muncă persoane care provin din grupuri vulnerabile precum cele cu handicap, societățile ar fi dispuse să angajeze și astfel de persoane, doresc să întreb specialiștii:
1. pe mine dacă m-ar angaja cu jumătate de normă o societate comercială, respectiva societate va primi ajutorul de finanțare de la stat? Sau ajutorul se aplică doar la angajarea full-time?!
2. voi fi obligat să închid PFA-ul dacă mă angajez, pentru a rămâne cu cele 4 ore prestate la un angajator?
3. actualmente sunt scutit de impozitare din cauza handicapului! În cazul angajării se va anula scutirea de impozitare, presupunând că pot lăsa PFA-ul pe mai departe? Și cum e cu impozitarea la angajator?

Vă mulțumesc pentru sfaturile calificate!

Extras din știrea apărută în urma modificărilor:

Subvenții majorate la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie ori de stagiu

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul forţei de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 09 iulie 2018, Guvernul a aprobat majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor care încadrează în muncă persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu.

Concret, prin modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se stabilește că, pentru încadrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvențiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei, astfel:

· angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, suma de 2.250 lei, pentru fiecare absolvent încadrat;
· angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, 2.250 lei, pe o perioadă de 18 luni;
· angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni;
· angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 2.250 lei;
· angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de 2.250 lei.

De asemenea, angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

În același timp, cuantumul primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj este majorat de la 500 lei la 1.000 lei, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

De asemenea au fost aduse modificări Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, angajatorii care vor încheia, în condiţiile legii, un contract de ucenicie sau de stagiu, după caz, vor beneficia, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie/stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună. Suma acordată până acum era de 1.125 lei, în cazul ucenicilor, și 1.350 lei, în cazul absolvenților.

Măsurile erau necesare în contextul majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 1.450 lei la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă, dar și pentru realizarea reformelor structurale pe piața muncii, așa cum sunt prevăzute în Recomandările Specifice de Țară (RST) și maximizarea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile pentru perioada 2018-2020 (aferente cadrului financiar 2014-2020 din Programul Operaţional Capital Uman), mai ales că unul din criteriile de care se va ține seama pentru alocarea fondurilor aferente cadrului financiar 2021-2027 este chiar gradul de implementare a RST.
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 11:36, 7 Ianuarie 2019
Nu cunoaște nimeni nimic despre acest subiect? Sau nu am întrebat unde trebuia?
?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! daca angajez pe cineva care este somer in 2023 , ... daniel cucu daniel cucu Buna ziua ! Daca angajez pe cineva care este SOMER in 2023 , cu ce suma sustine statul din salariul de 3000 lei brut pe care l ofer. Multumesc (vezi toată discuția)
Angajare absolvent alocatiile alocatiile Bună seara! O Societate Comercială care angajează un absolvent de liceu pe o perioadă nedeterminată poate beneficia de suma de 2250 de lei lunar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,in situatia in care o societate angajeaza o persoana ... crycris80 crycris80 Buna ziua,in situatia in care o societate angajeaza o persoana incadrata in gradul de handicap accentuat avand valabilitate permanenta cu un contract ... (vezi toată discuția)