Un sistem de interconectare a registrelor comerțului din toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), care va permite, cu titlu gratuit, schimbul de documente şi informaţii, va fi funcțional din iulie 2017, moment în care vor intra în vigoare și unele dintre prevederile Legii nr. 152/2015, un act normativ care transpune în legislația națională dispozițiile Directivei 2012/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului.
Concret, din 7 iulie 2017, atât firmele, cât și entitățile fără personalitate juridică din România vor avea și un identificator unic la nivel european (EUID), care va permite practic contribuabililor să fie identificați în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre UE, din care va face parte și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
De altfel, noul cod va fi atribuit automat la înregistrare entităților care se vor înființa de luna viitoare începând, în timp ce firmele sau PFA-urile deja existente vor putea să solicite schimbarea actelor de înregistrare fiscală, așa cum am explicat deja aici.
Mergând puțin în urmă și analizând directiva europeană menționată, aflăm că aplicarea noilor măsuri era necesară în contextul în care, în ultimii ani, societățile comerciale și-au extins din ce în ce mai mult activitatea dincolo de granițele naționale, folosind oportunitățile oferite de pe piața internă.
"Prin urmare, cererea de acces la informații referitoare la societățile comerciale, în context transfrontalier, este din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, datele oficiale referitoare la societățile comerciale nu sunt întotdeauna disponibile imediat la nivel transfrontalier", este explicat în documentul european.
În aceste condiții, o cooperare între registrele comerțului din statele membre UE reprezintă o necesitate, cu atât mai mult cu cât îmbunătățirea accesului la informații sigure și actualizate referitoare la societățile comerciale ar putea "să genereze o mai mare încredere în piață, să contribuie la redresarea economică și să îmbunătățească competitivitatea întreprinderilor europene".
Totodată, o altă problemă general valabilă la nivel european o reprezintă situația sucursalelor deschise de societăți în alte state membre, în condițiile în care registrele comerțului nu au din punct de vedere juridic obligația de a-și transmite reciproc date referitoare la sucursalele din străinătate. În acest sens, societățile și sucursalele pe care acestea le deschid în alte state membre ar trebui să aibă un identificator unic, care să permită identificarea lor fără vreun dubiu la nivelul UE.
Așa cum spuneam, la nivel național, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare va fi registrul central al comerțului, ținut de către ONRC, în timp ce la nivel european comunicarea se va face prin intermediul portalului european e-Justice. Astfel, va fi pus la dispoziția publicului un serviciu electronic prin care vor putea fi accesate informații și documente referitoare la profesioniștii înregistrați în registrele comerțului din cadrul UE.
Prin sistemul de interconectare, utilizatorii vor avea acces gratuit la informaţii precum:
- denumirea persoanei înregistrate în registrul comerţului;
- forma juridică;
- sediul social/profesional;
- numărul de ordine din registrul comerţului al persoanei înmatriculate/înregistrate;
- codul unic de înregistrare fiscală;
- starea firmei.
În plus, pe pagina de internet a ONRC sau pe portalul de servicii online al acestuia vor fi afișate, tot cu titlu gratuit, informații privind EUID și statul membru în care este înmatriculată firma. Mai mult, contra-cost, pe cheltuiala solicitantului, vor putea fi eliberate copii în format electronic ale:
- certificatelor de pe înregistrările efectuate în registru;
- actelor prezentate în acest scop;
- certificatelor constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat.