Casele de pensii trebuie mai întâi să înceteze plata pensiilor și apoi să dea decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit, a stabilit ICCJ, printr-un recurs în interesul legii care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 849 din 26 octombrie 2017. Soluția oferită de ICCJ este acum obligatorie pentru toate instanțele de judecată.
"În interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor art. 179 din Legea nr. 263/2010, coroborate cu dispozițiile art. 114 și art.116 din acelaşi act normativ, legalitatea deciziei de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale este condiționată de suspendarea sau sistarea (anterioară ori concomitentă) pensiei printr-o decizie emisă de casele teritoriale/sectoriale de pensii", scrie în Decizia ICCJ nr. 12/2017.
"O evidență corectă și unitară a drepturilor și obligațiilor participanților la sistemul public de pensii exclude posibilitatea coexistenței unei decizii definitive de acordare a pensiei (conformă dispozițiilor legale la momentul stabilirii ei și care beneficiază de prezumția de legalitate și temeinicie) cu o decizie de recuperare a sumelor încasate necuvenit (...), ambele emise pe numele aceleiași persoane, în lipsa unei decizii de încetare, suspendare, modificare a drepturilor de pensie. Dificultățile practice de aplicare a textului legal de către casele de pensii nu pot face inaplicabil un text legal în vigoare, iar încălcarea de către pensionar a obligației de a anunța intervenirea uneia dintre situațiile prevăzute de art. 114 din Legea nr. 263/2010 (situațiile de suspendare - n.red.) nu poate valora juridic cauză de exonerare a casei de pensii de obligația de emitere a deciziei de suspendare", se precizează în decizia publicată.
Curtea de Apel Iași a cerut ICCJ să lămurească această chestiune într-o speță concretă, având în vedere soluțiile radical diferite ale judecătorilor care s-au pronunțat anterior. Pe de-o parte, o instanță a spus că, în lipsa deciziei de suspendare a pensiei, banii primiți și care se voiau recuperați de casa de pensii nu puteau fi considerați ca sume încasate necuvenit, pentru că ele fuseseră încasate în temeiul deciziei de pensionare inițială. La polul opus, se afla interpretarea cum că decizia de recuperare a sumelor necuvenite era legală și fără cea de suspendare.
"Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani", scrie în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Casa de pensii este cea care recuperează banii, printr-o decizie care e titlu executoriu (adică folosește direct la executarea silită a pensionarului, fără alte formalități).
"Încetarea, suspendarea sau reluarea plății pensiei, precum și orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condițiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie", scrie în actul normativ menționat.
În lege există prevăzute mai multe situații în care plata pensiei se suspendă, de exemplu:
- pensionarul de invaliditate nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau nu mai urmează programele recuperatorii;
- soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, s-a recăsătorit;
- pensionarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul;
- pensionarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plătește de către celălalt stat ș.a.
Notă: Printr-un recurs în interesul legii se urmăreşte să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor legale, atunci când se constată că prin hotărâri judecătoreşti definitive, aceeaşi prevedere legală a fost interpretată şi soluţionată în mod diferit de către instanţele de judecată. Pentru a asigura interpretarea și aplicarea în același fel de către toate instanțele, ICCJ oferă aceste soluții, atunci când este sesizată în acest scop. Deciziile care reprezintă recursuri în interesul legii sunt obligatorii pentru toate instanțele de la moment când se publică în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)