Articol scris de Mihaela Călin
Raportul din 2016 al Centrului American pentru Creativitatea Copilului (Center for Childhood Creativity), care este o compilaţie de mai mult de 150 de studii, spune că fiecare copil se naşte cu un potenţial creativ imens. Prin observaţii, punând întrebări şi acţionând, copiii învaţă despre lume. Totuşi această curiozitate naturală şi convingerea că nu există nimic imposibil în lume, de-a lungul anilor, începe să pălească. De ce se întâmplă acest lucru şi cum să nu distrugem creativitatea copiilor noştri?
Pasivitatea şi pesimismul duc la pasivitate şi pesimism
De câte ori spune un părinte: „asta e imposibil“, „nu poţi să faci“, „nu ştiu“, „nu pot“? Aceste propoziţii, pe lângă mesajul lor extern, conţin, de asemenea, informaţii despre omul care le rosteşte. Ele sugerează că posibilităţile lumii umane sunt limitate, şi că atunci când ajungem la un anumit nivel, nu mai trebuie să ne zbatem, pentru că oricum este în zadar.
Al doilea set de mesaje repetate des de părinţi cuprinde: „poartă-te frumos“, „lasă asta,“ „fii cuminte“. Acestea nu fac altceva decât să-i bage copilului în cap faptul că lumea este guvernată de reguli, care trebuie stăpânite şi de la care nu are voie să se abată.
În mintea unui copil mic un astfel de concept unidimensional al realităţii nu există. Pe copii îi interesează totul, atât cum funcţionează lumea, dar şi cât de multe pot face. În dicţionarul lor nu există cuvântul „nu“. Orice interdicţie, orice limită impusă în mod artificial, trezeşte în copil şi mai mult dorinţa de a vedea ce se întâmplă dacă … Pasivitatea şi negativismul sunt rezultatele inhibării de către adulţi a curiozităţii naturale a copiilor. De aceea este atât de important să sprijinim creativitatea copiilor, incepand cu mediul cel mai apropiat - casa familiei.
Nimic nu este imposibil
Să privim lumea, cel puţin o dată, prin ochii copilului. Dezvoltarea creativităţii unui copil este un şir nesfârşit de lucruri mărunte, pe care s-ar putea nici să nu le realizăm. Creativitatea se dezvoltă prin efectuarea unor acţiuni aparent nesemnificative. Dacă găseşti desenate pe pereţii din dormitor nişte floricele multicolore, s-ar putea ca prima ta reacţie să fie de enervare, iar apoi să te apuci să cureţi peretele.
Dar ce se întâmplă dacă schimbăm abordarea? Ar trebui să-i oferim copilului posibilitatea de a se exprima şi libertatea de a merge dincolo de schemele obişnuite. Să ne amintim de povestea “Alice în Ţara Minunilor” - o lume în care orice este posibil şi în care singura limită este imaginaţia noastră. Dacă spargem tiparele, facem cele mai absurde asocieri, ne jucăm cu cuvintele şi imaginile - îi ajutăm pe copiii noştri să-şi dezvolte singuri creativitatea.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)