Cele două decizii aduc modificări majore în ceea ce privește divorțul și pensia alimentară în Italia. Decizia Curții Supreme de Casație face ca, în stabilirea pensiei de întreținere, standardul anterior de viață să fie irelevant. Adică, acordarea pensiei alimentare depinde exclusiv de veniturile părintelui la care rămân copiii, și nu este luat în calcul nivelul de trai anterior divorțului.
După apariția deciziei Curții de Casație, Tribunalul din Milano a stabilit un parametru important, dar nu exclusiv, al plafonului de la care o persoană care primește, în urma unui divorț, copiii în grijă nu mai poate solicita alocație de întreținere, și anume valoarea acestui prag. Așadar, valoarea stabilită de magistrații din Milano este de aproximativ 1.000 de euro pe lună. De la această valoare a venitului lunar, o persoană este considerată independendentă financiar și nu mai poate solicita pensie de întreținere pentru copii.
Această valoare a fost aleasă pentru că reprezintă și limita de venit sub care o persoană poate solicita asistență gratuită în justiție, și anume 11.528 de euro pe an, adică puțin peste 960 de euro pe lună.
Această limitare este un prim pas important în schimbarea dorită de autoritățile italiene din domeniu.
Se consideră că nu mai este cazul să se țină cont de nivelul anterior de viață al familiei, ci doar de mijloacele financiare de care are nevoie părintele în grija căruia rămân copiii pentru a-și asigura independența financiară, pentru că percepția despre relațiile dintre bărbați și femei s-au schimbat și, inclusiv în cazul divorțului, se consideră că acestea sunt consecința unor alegeri în cunoștință de cauză făcute de doi adulți.
Noile măsuri privind pensia de întreținere se aplică deja tuturor dosarelor de divorț aflate pe rol.
Comentarii articol (2)