Dacă salariile funcționarilor publici din administrația locală nu vor urca prea mult peste 8.000 de lei până în 2022, în administrația centrală, creșterile stabilite sunt ceva mai mari (uneori, aproape de două ori mai mari). Noul cadru al salarizării bugetare, Legea nr. 153/2017, a intrat în vigoare pe 1 iulie și aduce creșteri graduale în veniturile salariale ale bugetarilor, de acum și până în 2022.
Pentru funcționarii de la nivel central nu avem creșteri de la 1 iulie, deși așa se promisese inițial, când legea se afla încă la stadiul de proiect. Potrivit prevederilor sale, la 1 iulie "se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".
Lucrurile se schimbă însă de la începutul anului viitor, când cuantumul brut al salariilor crește cu 25% față de nivelul acordat pentru decembrie 2017. Pentru 2018, asta este singura creștere salarială concretă și cunoscută la acest moment pentru funcționarii din administrația centrală, dar și pentru cei din administrația locală. Din 2019, conform legii, pas cu pas, ne vom îndrepta către țintele salariale prevăzute în lege (și cele pe care le vom prezenta și noi, în cele ce urmează). Măririle din anii viitori le vom afla atunci când se vor pune în discuție, prin legile bugetare.
Ce salarii ar încasa funcționarii până în 2022
Anul 2022 este prevăzut în lege ca o dată-limită până la care se vor atinge acele sume, însă ele pot fi atinse și mai devreme - dacă există posibilități financiare pentru asta. În egală măsură, dacă luăm o doză de scepticism, ele vor putea fi amânate ani la rândul. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva exemple de ținte salariale prevăzute în Legea nr. 153/2017.
Să începem mai întâi cu înalții funcționari publici: un secretar general de gradul I va avea 12.722 lei, în timp ce unul de gradul II, 13.512 lei; un șef de departament va avea 10.880 lei pentru gradul I și 12.459 lei pentru gradul II; în fine, un inspector guvernamental va ajunge la cel mult 9.651 lei, dacă are gradul II. Tot la capitolul înalților funcționari, numai că din aparatul Parlamentului, un secretar general va ajunge la 17.560 lei, iar un șef de departament la 13.420 lei.
La capitolul funcțiilor publice de conducere, legea prevede: pentru un director general cu gradul II, 12.459 lei, pentru un contabil șef de gradul I, 10.178 lei, iar pentru un șef de oficiu, cel mult 9.125 lei, dacă are gradul II.
La funcțiile de execuție, un auditor principal ar avea 5.966 lei, adică tot cam cât un consilier/consilier juridic/expert/inspector principal, care va avea 5.791 lei. În orice caz, un consilier (de orice fel, inclusiv juridic) în grad de debutant nu va avea mai mult de 3.950 lei. Salariile referenților sunt ceva mai mici, pe măsură ce mergem invers în ierarhia gradelor, dar nu coboară sub 3.610 lei, în cazul unui referent debutant.
Un consilier parlamentar va avea, până în 2022, un salariu brut de 6.580 lei, iar un șef de cabinet, 4.647 lei. Un inspector vamal/ de muncă/ social va încasa până la 6.580 lei (grad superior), dar nu mai puțin de 3.950 lei ca debutant. Și salariile managerilor publici se vor situa pe aproape, respectiv 6.844 lei (superior) sau 5.966 lei (asistent).
Dacă privim mai departe, la funcțiile specifice unor ministere, remarcăm următoarele ținte salariale: un director general cu rang diplomatic din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va avea 12.459 lei (gradul II). Un ministru consilier va avea 8.774 lei, un atașat economic - 5.791 lei, iar un consilier pentru afaceri europene va avea 6.580 lei.
Notă: Sumele din acest articol reprezintă valori brute ale veniturilor salariale.
Sporuri și creșteri salariale speciale
La capitolul cu administrația publică nu întâlnim prea multe mențiuni cu privire la sporurile ce le vor primi funcționarii de la nivel central (același lucru fiind valabil și pentru cei de la nivel local). Ei pot primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dacă lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare.
Se specifică însă că funcționarii au dreptul la indemnizaţiile stabilite pentru activităţi suplimentare la care sunt desemnaţi să participe în cadrul unor comisii organizate în condiţiile legii și la alte drepturi care nu sunt de natură salarială, stabilite în condiţiile legii. Se prevede, de asemenea, că cei care stau temporar pe o funcție de conducere primesc salariul corespunzător acesteia. Similar, dacă sunt mutați sau transferați în alt compartiment, ei primesc salariul pentru poziția pe care o ocupă prin mutare/transfer.
O prevedere interesantă este cea privitoare la funcționarii care se școlesc în domeniul de activitate al autorității unde lucrează. "Funcţionarii publici care absolvă studii universitare de licenţă, în domeniul de activitate al autorităţii sau instituţiei publice, încadraţi pe funcţii publice cu nivel de studii inferior, se numesc, în condiţiile legii, într-o funcţie publică de execuţie care să le asigure cel puţin salariul de bază avut din clasa corespunzătoare studiilor absolvite, păstrându-şi gradaţia avută la data promovării", scrie în lege.
"Pentru funcţia de consilier juridic din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi al Secretariatului General al Guvernului, care desfăşoară activităţi de reprezentare a interesului instituţiilor statului în relaţia cu terţii, se acordă o majorare de 15% a salariului de bază", mai scrie în Legea nr. 153/2017. Aceeași majorare se prevede și pentru personalul din specialitate implicat în procesul legislativ din Secretariatul General al Guvernului, din Consiliul Legislativ, dar și din Administrația Prezidențială.
De asemenea, să nu uităm că noua lege prevede și cum vor putea fi recompensați funcționarii cu rezultate deosebite. Ei vor putea primi premii de excelență în bani, însă de cel mult 2.900 de lei într-un an (adică de două ori valoarea unui salariu minim brut, a cărui valoare e 1.450 de lei).
Notă: Toți cei interesați să vadă ce bani primesc bugetarii care ocupă o anumită funcție vor avea acces la o listă publicată de instituția sau autoritatea unde se încadrează funcția respectivă. Legea nr. 153/2017 aduce în sarcina autorităților publice o obligație de transparentizare a veniturilor, despre care vă povesteam mai multe aici. Primele astfel de liste ar trebui publicate în luna septembrie.