Anul acesta, examenul de admitere în avocatură are loc pe 1 septembrie și la acesta se pot înscrie nu doar cei care vor să devină avocați stagiari, dar și cei care au deja experiența necesară în alte profesii juridice și care s-au definitivat în profesiile respective, prin examen.
În principal, candidatul la examen trebuie să aibă exercițiul drepturilor civile și politice, trebuie să fie licențiat în drept, să nu se regăsească în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de lege și să fie apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
În afară de aceste condiții, care sunt comune pentru toți candidații, cei care vor să dobândească direct dreptul de a practica avocatura ca definitivi trebuie să fie definitivați într-o altă profesie juridică, unde au experiență de cel puțin cinci ani.
"Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat și care până la data susținerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândește calitatea de avocat definitiv, fără susținerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiția promovării examenului de definitivat în profesia din care provine", scrie în Legea nr. 51/1995.
Așadar, pot ajunge direct avocați definitivi cei care au fost judecători, procurori, notari, consilieri juridici sau jurisconsulți cel puțin cinci ani (la data înscrierii la examenul pentru avocați) și care au luat examenul de definitivat în profesia respectivă.
Prevederile de mai sus se aplică, conform aceleiași legi, și persoanelor "care au îndeplinit funcții de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, Curții de Conturi și Consiliului Legislativ timp de 5 ani neîntrerupți".
Totuși, nu orice fel de definitivare în profesie se acceptă, potrivit regulamentului de examen (atașat articolului). Mai exact, e necesar ca examenul de definitivat:
- să fi cuprins și probe scrise;
- să se fi desfășurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului de definitivat în profesia de avocat (adică să cuprindă măcar trei materii din cele cinci - drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal și organizarea profesiei de avocat);
- să existe un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare și care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute mai sus.
Pe lângă documentele necesare înscrierii, despre care vorbeam în acest articol, acești candidați trebuie să aducă și dovada promovării examenului de definitivare în altă profesie. La examenul de anul trecut s-au înscris 173 de candidați pentru a deveni avocați definitivi, însă nu au trecut examenul decât trei.
Comentarii articol (3)