avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic definitiv - examen INPPA
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic definitiv - examen INPPA

Buna ziua,

As dori sa stiu daca sora mea care a profesat ca si consilier juridic 5 ani intr-o societate, mentionez ca nu a fost inscrisa in Uniunea Cons. Juridici, doreste sa devina avocat definitiv, pe baza examenului de primire in functie la INPPA.

intrebarea este se poate considera cons jur definitiv avand experienta de 5 ani, acum nu se poate inscrie in Uniune deoarece nu lucreaza .
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: veronica , utilizator 10:18, 22 Decembrie 2014
Una dintre conditiile pentru a putea sustine examenul direct ca si avocat definitiv aceste aceea de a fi promovat examen de definitivare in functia juridica detinuta anterior de candidat.
Din pacate doar vechimea in functie nu este suficienta.
Multumesc mult ...in concluzie trebuie sa lucreze iar ca si cons. jur . ,sa intre in Uniune ,sa sustina definitivatul ... sa o ia de la zero.
Diana Persa a scris:

Una dintre conditiile pentru a putea sustine examenul direct ca si avocat definitiv aceste aceea de a fi promovat examen de definitivare in functia juridica detinuta anterior de candidat.
Din pacate doar vechimea in functie nu este suficienta.


Imi puteti arata unde scrie asa ceva?

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

(5) Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine.

Prin urmare, conform prevederilor Legii 51/1995, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare, consilierul juridic sau jurisconsultul care a indeplinit aceasta functia 5 ani, a promovat examenul de definitivat in profesia din care provine si a promovat examenul de primire in profesia de avocat.
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Legea 51/1995 - actualizata - prevede:

Art. 17.
(1) 8 Primirea în profesie se realizează numai în baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel puţin anual şi la nivel naţional, potrivit prezentei legi şi Statutului profesiei de avocat.
(2) 15 Examenul pentru primirea în profesia de avocat se susţine în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi se desfăşoară în mod unitar, în centrele teritoriale ale acestuia, având la bază o metodologie elaborată şi aprobată de Consiliul U.N.B.R.
(3) 1 Tematica examenului este unică la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisia naţională de examen.
(4) Comisia naţională de examen este formată cu precădere din avocaţi - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime în profesia de avocat. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanentă a U.N.B.R., la propunerea barourilor.
(5) Dispoziţiile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător, precum şi judecătorilor de la instanţele internaţionale.


Luisa, daca te bazezi in afirmatia ta si pe alte texte de lege, te rog sa ne spui. Eu as fi foarte incantata sa fie adevarat. Am aprox. 8 ani in profesie (inscrisa in UCCJ) si as vrea sa pot deveni avocat definitiv.

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire calitate avocat definitiv laura-jurist laura-jurist buna ziua mai este valabila precizarea referiotare la persoanele care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat au indeplinit ... (vezi toată discuția)
Admitere in barou a consilierului juridic PaulHaiducu PaulHaiducu In ce conditii un consilier juridic poate fi admis in barou? Multumim! (vezi toată discuția)
Examen avocat definitiv Dascalu Camelia Raluca Dascalu Camelia Raluca Buna ziua, Sunt consilier juridic definitiv,am o vechime de aproape 4 ani ca si jurist si asi vrea sa dau examen sa devin avocat definitiv. Credeti ca pot ... (vezi toată discuția)