Nu de puține ori, oamenii, atunci când un prim mariaj nu merge, încearcă să-și găsească un alt partener alături de care să-și refacă viața. După ce găsesc persoana potrivită, își doresc să se recăsătorească, însă, în Italia, acest lucru nu se poate imediat ce s-a pronunțat primul divorț, ci la ceva timp după acesta.
Potrivit articolului 89 din Codul Civil, în Italia, o persoană nu se poate recăsători la mai puțin de 300 de zile de la pronunțarea divorțului, anularea căsătoriei sau decesul unuia dintre soți.
Această măsură a fost luată pentru a avea siguranța paternității unei potențiale nașteri. Trebuie să amintim că elaborarea Codului Civil a avut loc într-o perioadă în care, cel puțin în Italia, relațiile intime în afara unei căsătorii nu erau văzute cu ochi buni și, de cele mai multe ori, aceste relații intime aveau loc după căsătorie. De aceea, o persoană se poate recăsători fără respectarea termenului de 300 de zile de la pronunțarea divorțului în următoarele cazuri:
- divorțul a fost pronunțat după o separare legală cu durata mai mare de trei ani;
- nu au fost întreținute relații intime pe perioada căsătoriei;
- căsătoria a fost declarată nulă din cauza impotenței anteriorului soț.
O persoană divorțată se poate recăsători totuși într-un termen mai scurt decât cel menționat anterior, dar doar dacă plătește o amendă a cărei valoare este, potrivit articolului 140 din Codul Civil italian, între 20 și 82 de euro. În condițiile în care amenzile sunt atât de mici, acestea nu pot fi considerate un obstacol real în calea căsătoriei unei persoane divorțate.
Comentarii articol (0)