Divortul ar putea fi finalizat in doar 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil (NCC), daca sotii se inteleg cu privire la toate aspectele separatiei. In acelasi timp, NCC prevede acordarea despagubirilor sotului prejudiciat si posibilitatea sotilor divortati anterior datei de 1 octombrie de a solicita de acum custodia comuna a copiilor. In plus, conform noilor reglementari, daca sotul care a inaintat cererea de divort decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai pot cere instantei pronuntarea divortului.
Potrivit
Noului Cod Civil,
divortul poate avea loc prin acord, la cererea unui dintre soti sau cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Cum poti sa divortezi in trei pasi simpli
Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat
indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Primul pas: sotii trebuie sa se inteleaga la toate detaliile
Astfel, daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat
casniciei fie pe cale administrativa, fie pe cale notariala.
Potrivit NCC, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.
“Inovatia absoluta este ca notarul poate desface casatoria si cand exista copii minori”, spune
Otlia Sava, partener Ionescu | Sava (foto stanga).
Insa, divortul prin aceasta procedura
poate fi pronuntat doar daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Pasul nr. 2: Depunerea cererii de divort
Potrivit reglementarilor din NCC, sotii depun impreuna cererea de divort, urmand ca, dupa inregistrarea documentului, sotii sa beneficieze de
un termen de reflectie de 30 de zile. In acelasi timp, la notarul public cererea de divort se poate depune si
prin mandatar cu procura autentica.
Pasul nr. 3: Divortul propriu-zis
Otilia Sava subliniaza ca, utilizand aceste procedura, divortul se poate pronunta in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii.
“Dupa expirarea termenului de 30 de zile, sotii se prezinta personal in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public, care verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens,
consimtamantul lor este liber si neviciat”, se arata in NCC.
Astfel, daca sotii sunt determinati sa puna capat casniciei, se va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Totusi, in situatia in care sotii nu se inteleg asupra numelui, asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite
o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Potrivit NCC, “solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti”. In astfel de cazuri, sotii nu pot obiecta, neexistand o cale de atac, insa acestia se pot adresa, pe cale separata, instantei competente pentru prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.
Ai gresit fata de fostul sot, platesti despagubiri
Divortul din culpa este prevazut de NCC ca fiind pronuntat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Instanta poate pronunta divortul din culpa exclusiva sau, cand
probele din dosar conduc in aceasta directie, din culpa comuna.
“Cu titlu de noutate absoluta, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la despagubiri. Pentru astfel de situatii,
in NCC a fost introdus dreptul la despagubiri”, explica avocatul de la Ionescu | Sava.
Conform avocatului, prin noile reglementari, stabilirea culpei nu mai este lipsita de eficienta. Astfel, daca pana acum exista un avantaj emotional, de acum se introduce dreptul la despagubiri.
Astfel, potrivit noilor prevederi,
sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Aceasta solicitare va fi solutionata de instanta de tutela prin hotararea de divort.
O alta prevedere din NCC da posibilitatea sotului reclamant de a solicita
plata unei prestatii “care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita”.
Insa, prestatia compensatorie se poate acorda
numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani. In plus, sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere si pensia de intretinere. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.
“Prestatia compensatorie nu se va putea solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. La stabilirea prestatiei compensatorii se va tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala sau posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri”, precizeaza Otilia Sava.
Cuantumul prestatiei poate fi modificat de instanta, proportional cu mijloacele debitorului si resursele creditorului.
NCC prevede ca prestatia va inceta prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului platitor sau cand sotul beneficiar obtine resurse de natura sa ii asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.
“Prin folosirea de catre legiuitor a mecanismelor mai sus mentionate, expectanta logica este sa sesizam temperarea unor comportamente nepotrivite in cadrul familiei, care ar putea conduce la stabilirea unei culpe exclusive in desfacerea casatoriei”, apreciaza Otilia Sava.
Intretinerea fostului sot
Noul Cod Civil stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta pateste ceva, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
Dreptul la intretinere nu va depasi
un sfert din venitul net al celui obligat la plata. Totodata, se prevede ca aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, sa nu depaseasca jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
“In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit”, se mai prevede in NCC.
Decesul in timpul divortului
O noua situatie reglementata de NCC se refera la
situatiile in care sotul reclamant decedeaza in timpul procesului. Astfel, potrivit noilor prevederi,
mostenitorii sai pot continua actiunea de divort, acesta fiind admisa numai daca instanta constata culpa exclusiva a sotului parat. Pentru aceste cazuri, casatoria se socoteste desfacuta la data decesului.
Partajul
Noile reglementari
nu aduc, insa, modificari in ce priveste impartirea bunurilor sotilor.
“Partajul se poate realiza si in timpul casatoriei si odata cu divortul. Nu avem mari modificari. Modificarea intervine in regimurile matrimoniale pe care le pot alege sotii si in functie de alegerea lor se pune si problema partajului. La regimul separatiei de bunuri lucruile sunt deja impartite, la comunitatea legala si conventionala, se dau la o parte bunurile proprii, iar cele comune se impart in functie de contributia sotilor la dobandirea acestora, precum si la cheltuielile casatoriei. In principiu, regula este a contributiei egale, pana la proba contrarie”, precizeaza Otilia Sava.
Custodia copiilor – aspecte relevante
Odata cu pronuntarea divortului,
instanta de tutela hotaraste, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.
Astfel, potrivit NCC, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel. Insa, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti. Totusi, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
NCC reglementeaza si
situatii exceptionale, in care instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire.
“Spre deosebire de legislatia actuala care prevede ca minorul urmeaza sa fie incredintat unuia dintre parinti prin sentinta de divort, Noul cod prevede la art. 397 alin. 2 ca dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, in afara de cazul in care instanta decide altfel. Totusi, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti”, subliniaza avocatul de la Ionescu | Sava.
Totusi,
celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia. In acelasi timp, instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
“Extrem de important este faptul ca,
dupa 1 octombrie 2011 persoanele divortate inainte de aceasta data, vor putea solicita custodia comuna a copiilor, chiar daca acestia fusesera incredintati celuilalt sot prin hotarare judecatoreasca”, mai adauga Otilia Sava.
In acest sens, avocatul subliniaza ca NCC prevede la art. 403 ca instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului, daca se schimba imprejurarile initiale, acest articol fiind coroborat cu art. 46 din Legea de punere in aplicare a Codului Civil: "dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil."
Cat te costa sa divortezi si cat timp iti ia
Potrivit avocatului de la Ionescu | Sava, divortul pe cale administrativa costa sotii in jur de 500 de lei, in timp ce, in instanta, daca divortul se desface din culpa, costurile se ridica la aproximativ 1.000 de euro, fiecare cale de atac fiind taxata separat.
In ce priveste termenul de finalizare a divortului, avocatul precizeaza ca daca divortul pe cale administrativa se finalizeaza in 30 de zile, divortul prin culpa poate dura pana la jumatate de an la fond, urmand ca perioada sa se prelungeasca in caz de recurs.
Efectele divortului
Este important de stiut ca
regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort. Totusi, NCC da posibilitatea sotilor de a cere instantei de divort sa constate ca regimul matrimonial a incetat de
la data separatiei in fapt.
De asemenea, daca divortul este pronuntat impotriva sotului din a carui culpa exclusiva s-a desfacut casatoria, acesta pierde drepturile pe care legea sau conventiile incheiate anterior cu tertii i le atribuie. Totodata, in NCC se prevede ca
hotararea judecatoreasca prin care s-a pronuntat divortul si, dupa caz, certificatul de divort sunt opozabile fata de terti.
Comentarii articol (36)