avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-infidelitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-infidelitate

buna ziua,
este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da unde pot gasi textul legii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters241434 , utilizator 15:31, 6 Mai 2012
Nu este adevarat asa ceva.
Codul civil prevede insa urmatoarele:

"Dreptul la despăgubiri

Art. 388

Acordarea despăgubirilor

Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.

III

Obligaţia de întreţinere între foştii soţi

Art. 389

Obligaţia de întreţinere

(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.

IV

Prestaţia compensatorie

Art. 390

Condiţiile prestaţiei compensatorii

(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.

(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.

(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Art. 391

Stabilirea prestaţiei compensatorii

(1) Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.

(2) La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.

Art. 392

Forma prestaţiei compensatorii

(1) Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului.

(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată.

(3) Renta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabileşte prin hotărârea de divorţ.

Art. 393

Garanţii

Instanţa, la cererea soţului creditor, îl poate obliga pe soţul debitor să constituie o garanţie reală sau să dea cauţiune pentru a asigura executarea rentei.

Art. 394

Modificarea prestaţiei compensatorii

(1) Instanţa poate mări sau micşora prestaţia compensatorie, dacă se modifică, în mod semnificativ, mijloacele debitorului şi resursele creditorului.

(2) În cazul în care prestaţia compensatorie constă într-o sumă de bani, aceasta se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Art. 395

Încetarea prestaţiei compensatorii

Prestaţia compensatorie încetează prin decesul unuia dintre soţi, prin recăsătorirea soţului creditor, precum şi atunci când acesta obţine resurse de natură să îi asigure condiţii de viaţă asemănătoare celor din timpul căsătoriei."




Da, sotul vinovat nu isi pierde drepturile sale.
Ceea ce vizati dvs. reprezinta o despagubire ceea ce inseamna altceva sub aspect juridic.
Este insa complicat sa incercati sa procedati asa si daca va angajati avocat o sa va coste mai mult procesul decat daca va rezumati strict la divort.
Depinde de interesul dv. concret: sa va despartiti civilizat si rapid sau sa fie un vorba de un proces-razbunare, care sa dureze foarte mult, unde probatoriile vor fi indelungate si dificile, iar rezultatul incert.
Nimeni nu va poate garanta obtinerea despagubirilor.
Iar partajul bunurilor comune, in nici un caz nu va putea fi evitat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort amiabil- sotia poate primi o renta dupa divort? ddany109 ddany109 Daca sotia nu lucreaza pentru ca nu a vrut, nu pentru ca a fost obligata sa stea acasa, primeste de la sot renta dupa divort in romania? Mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)