Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut în 2017 în Monitorul Oficial, însă prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se aplică efectiv abia de la data de 20 mai 2018.
Documentul introduce ideea de suspendare a înmatriculării mașinilor, adică, în esență, interzicerea temporară de a le mai folosi pe drumurile publice. În principal, suspendarea înmatriculării intervine atunci când nu se notifică autorităților schimbarea de proprietar, însă măsura se aplică automat și la expirarea ITP-ului.
„Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”, scrie în actul normativ.
Conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat poate aduce sancționarea cu cel puțin nouă și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei.
Totuși, ordonanța Executivului prevede și introducerea aceleiași sancțiuni pentru circularea cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un șofer care folosește în continuare autoturismul riscă nu una, ci două amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. Amenda cumulată este, practic, de minimum 2.610 și de maximum 5.800 de lei.
Comentarii articol (41)