Asigurătorul RCA acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse altora prin accidentele de vehicule și de tramvaie și pentru cheltuielile făcute de aceștia în procesul civil, potrivit Legii nr. 132/2017, noul cadru legal al RCA-urilor.
Despăgubirea nu se obține de la propriul asigurător. Chiar dacă mecanismul decontării directe ne permite să ne adresăm lui cu cererea de despăgubire, nu acesta e cel care dă despăgubirea, ci asigurătorului RCA al mașinii care a produs pagubele.
Iată, mai exact, pentru ce se dau despăgubiri printr-o poliță RCA:
- vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter bănesc;
- prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii;
- costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea accidentului;
- prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului;
- cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată (chiar și cheltuieli pentru mediere, de pildă);
- cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparținând vehiculului avariat (asta dacă asigurătorul nu asigură transportul el însuși).
La toată lista aceasta, Legea nr. 132/2017 adaugă și situațiile în care prejudiciul a fost produs de un vehicul care staționa, spre exemplu. Tot așa cum dă dreptul la despăgubiri chiar și pentru situațiile când șoferul vinovat consumase alcool sau alte substanțe, a condus mașina fără consimțământul proprietarului, nu avea permis sau nu a respectat obligațiile legale privitoare la starea și siguranța mașinii respective.
"Despăgubirile (...) se acordă şi în cazul în care conducătorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, este o altă persoană decât asiguratul", scrie în actul normativ citat.
Cu titlu de exemplu, iată și câteva situații sau motive pentru care nu se acordă despăgubiri, deși există un RCA valabil:
- cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs: într-un caz de forţă majoră; din vina exclusivă a persoanei prejudiciate; din vina exclusivă a unei terţe persoane, cu unele mici excepții;
- bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor;
- bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna;
- cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluţionat şi latura civilă.
Important! Faptul că am fost accidentați de o mașină fără RCA sau faptul că vinovatul nu poate identificat nu înseamnă că nu putem obține despăgubiri. În astfel de situații, ca persoane prejudiciate, ne putem adresa Biroului Asigurătorilor Auto din România pentru a obține despăgubirile.
Până la ce sume se poate ajunge cu despăgubirea?
"Despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asigurătorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă şi cea prevăzută în contractul RCA, iar asigurătorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia", scrie în lege.
Mai simplu, se pot da cel mult:
- 1.220.000 euro, pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate;
- 6.070.000 euro, pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial (bănesc) produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
La sumele acestea nu s-ar putea ajunge însă decât în mod cu totul excepțional, în realitate. Regula e că despăgubirile se acordă atât cât să acopere prejudiciul adus uneia sau mai multor persoane, în urma acelui accident (pentru pagube materiale, precum avariile, distrugerile etc., dar și pentru pagubele pe care le suferă persoanele fizice accidentate).
Un exemplu foarte bun de situație excepțională este cel al accidentului din Muntenegru, din 2013, unde a fost implicat un autocar cu turiști români și unde și-au pierdut viața 18 persoane și alte 29 au fost rănite. Mediafax scria atunci că asigurătorul autocarului implicat în accident (Omniasig) a avut de plătit despăgubiri totale de peste patru milioane de euro.
Notă: La acest moment există 11 firme de asigurare RCA pe piața din România la care ne putem face o poliță RCA.
E important să menționăm și alte aspecte aici. De exemplu, faptul că, în cazul deceselor/vătămărilor corporale, se acordă despăgubiri pentru toți cei afectați, mai puțin pentru conducătorul din vina căruia s-a produs accidentul. Totuși, soțul/soția sau alte persoane aflate în întreținerea șoferului vinovat ar putea obține despăgubiri. De asemenea, dacă vina e împărțită între șoferi, despăgubirile vor fi proporționale - dacă nu se poate stabili care a fost contribuția fiecăruia la accident, atunci vina se va împărți în mod egal, la fel și răspunderea.
Comentarii articol (0)