Acum câțiva ani, o femeie s-a adresat tribunalului din Ravenna pentru a solicita anularea unui contract de închiriere (cealaltă persoană implicată în acest proces era chiar mama acesteia) și plata unor daune provocate de ocuparea ilegală a acestui spațiu, în condițiile în care mama acesteia nu a plătit chirie pentru perioada în care a locuit acolo.
Chiriașa s-a opus acestor solicitări, afirmând că nu a semnat niciun contract de închiriere, ci doar a convenit semnarea lui în viitor. Atât tribunalul din Ravenna, cât și curtea de apel din Bologna au decis că acest contract nu produce niciun efect pentru că nu este înregistrat, dar că persoana care a ocupat acel spațiu este obligată să plătească totuși chirie pentru perioada în care a locuit acolo.
La sfârșitul anului trecut, Curtea Supremă de Casație a adus următoarele lămuriri:
- un contract neînregistrat este lovit de nulitate. În acest sens există o decizie a Curții Constituționale;
- un contract nul nu produce niciun efect, așadar nu poate genera obligația efectuării unei plăți, iar dacă s-au făcut plăți în baza acestui contract, sumele trebuie returnate plătitorului.
Curtea de Casație mai precizează că suma solicitată ca daună pentru ocuparea ilegală a unui spațiu nu poate coincide cu valoarea chiriei. De fapt, pentru a se solicita plata unor daune pentru ocupare ilegală a spațiului, trebuie ca paguba să fie dovedită concret, iar solicitarea pentru despăgubire nu se poate face doar pe baza faptului că acel spațiu nu este liber și nu poate fi închiriat.
Comentarii articol (1)