Am un contract de inchiriere inregistrat la fisc care expira pe 15 iunie 2013. Am semnat o prelungire de contract pe 2 ani ( 15 iunie 2013+2 ani). Acest act eu inca nu l am depus la fisc. Intrebarea mea este daca m am razgandit acest act neinregistrat la fisc are valoare juridica? Ar putea firma respectiva sa stea in in spatiu locativ si dupa 15 iunie in baza acestui act? Ar putea sa ma actioneze cu success in instanta pe baza ca nu am respectat contractul?
Buna ziua,
1. valabilitatea contractului de inchiriere nu este conditionata de inregistrarea acestuia la fisc, pe cale de consecinta actul aditional prin care ati decis sa prelungiti valabilitatea contractului produce efecte juridice.
2. Avand in vedere ca acest contract continua sa isi produca efectele si dupa data de 15 iunie firma are dreptul sa ramana in respectivul spatiu locativ.
3.Firma ar avea castig de cauza intr-o eventuala actiune in instanta.
Si acel act sa inteleg ca este executoriu nu mai este nevoie sa merg decat la executorul judecatoresc conform noului cod civil -15 februarie 2013 ?(asta intreb in cazul in care nu s ar plati chiria)
Potrivit art. 1798 din Codul Civil, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica, constituie titluri executorii pentru plata chiriei, la termenele si modalitatile stabilite prin contract.
In ceea ce priveste evacuarea chiriasului in caz de neplata a chiriei, este necesar sa obtineti o hotarare judecatoreasca in acest sens.