avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere neinregistrat la fisc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere neinregistrat la fisc

Am un contract de inchiriere inregistrat la fisc care expira pe 15 iunie 2013. Am semnat o prelungire de contract pe 2 ani ( 15 iunie 2013+2 ani). Acest act eu inca nu l am depus la fisc. Intrebarea mea este daca m am razgandit acest act neinregistrat la fisc are valoare juridica? Ar putea firma respectiva sa stea in in spatiu locativ si dupa 15 iunie in baza acestui act? Ar putea sa ma actioneze cu success in instanta pe baza ca nu am respectat contractul?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:09, 1 Octombrie 2013
Da ar putea, contractul isi produce efectele depline intre parti, chiar daca nu este inregisrat la fisc.
Buna ziua,
1. valabilitatea contractului de inchiriere nu este conditionata de inregistrarea acestuia la fisc, pe cale de consecinta actul aditional prin care ati decis sa prelungiti valabilitatea contractului produce efecte juridice.
2. Avand in vedere ca acest contract continua sa isi produca efectele si dupa data de 15 iunie firma are dreptul sa ramana in respectivul spatiu locativ.
3.Firma ar avea castig de cauza intr-o eventuala actiune in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Oana-Maria Pitiritean, Avocat
Si acel act sa inteleg ca este executoriu nu mai este nevoie sa merg decat la executorul judecatoresc conform noului cod civil -15 februarie 2013 ?(asta intreb in cazul in care nu s ar plati chiria)
As putea sa I evacuez in caz ca nu platesc chiria la timp?
Potrivit art. 1798 din Codul Civil, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica, constituie titluri executorii pentru plata chiriei, la termenele si modalitatile stabilite prin contract.
In ceea ce priveste evacuarea chiriasului in caz de neplata a chiriei, este necesar sa obtineti o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Alte discuții în legătură

Recuperare chirie si evacuare chirias fanex88 fanex88 Am probleme cu chiriasul, a platit sume mici si a ramas in urma acum ar fi cu chiria la ianuarie 2014. Problema e ca la contract a fost facuta o modificare la ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias-neplata chirie, utilitati pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua, Am un chirias care de 2 luni nu a platit chiria si nici utilitatile (nici nu mai poate fi contactat).Care este procedura pentru evacuare/reziliere ... (vezi toată discuția)
Proces verbal scris de mana Egnar Egnar buna ziua spuneti-mi un proces verbal scris de mana intre mine propietar si chirias ,cu martori ,este luat i considerare in instanta?am inchiriat csa si acum ... (vezi toată discuția)