În viitorul apropiat, vârsta de pensionare ar putea crește cu unul sau doi ani, a declarat recent premierul României, Mihai Tudose. Întrebat când ar urma să fie adaptată legislația românească la cea europeană privind vârsta de pensionare, și anume egalizată pentru femei și bărbați la 67 de ani, prim-ministrul a spus că, în primă fază, vârsta de pensionare va crește, în maximum doi ani.
„Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani”, a spus Mihai Tudose într-un interviu pentru Agerpres.
Totuși, într-o intervenție la un post de televiziune, Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, a anunțat azi că o astfel de măsură nu este inclusă în proiectul legii pensionării, aflat momentan în lucru. Potrivit sursei citate, creșterea vârstei de pensionare va fi luată în calcul în momentul în care media de viață a românilor va crește.
„Sigur, dacă ajungem și noi la 80 de ani media de viață, la 85, la 90 de ani, ca alte țări, se poate pune problema, dar deocamdată nu se pune problema. Noi avem media de viață de 72 de ani la bărbați și 79 de ani la femei”, a declarat Vasilescu, potrivit Digi24.
Potrivit legislației în vigoare, vârsta standard de pensionare este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.
De altfel, obținerea pensiei pentru limită de vârstă este condiționată de împlinirea vârstei standard de pensionare și de atingerea stagiului minim de cotizare, așa cum prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Din moment ce vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea nr. 263/2010 ne permite să aflăm cine îndeplinește în 2017, cel puțin teoretic, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă. În aceste condiții, redacția noastră a prezentat la începutul anului, în acest articol, ce persoane se pot pensiona pentru limită de vârstă, cel puțin teoretic, în acest an.
Comentarii articol (11)