În Legea nr. 132/2017, noul cadru legal al RCA, asiguratul cu risc ridicat e definit ca persoana care primește cel puțin trei oferte de primă (de la asigurători diferiți, firește) mai mari de N ori decât tariful de referință calculat de BAAR. Practic, e vorba de un client care primește oferte deloc tentante pentru buzunarul său, raportat la niște criterii fixe și obiective, din cauza faptului că are, spre exemplu, un istoric în accidente sau mașina sa este într-o categorie mai "sensibilă".
"Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare", scrie în Legea nr. 132/2017. BAAR îi va face apoi o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referință (nu sub acest tarif, dar nici mai mare de N ori decât tariful). Apoi, BAAR îi va aloca asiguratului cu risc ridicat un asigurător RCA cu care să-și încheie contractul de asigurare. Despre cum va face asiguratul acest lucru și ce trebuie să trimită la BAAR am vorbit în acest material. Acum, iată ce prevede procedura recent adoptată de BAAR în ceea ce privește alocarea asigurătorului RCA.
BAAR va pune, într-o platformă electronică dedicată și la care vor avea acces toți asigurătorii din România, oferta reprezentând clientul X cu risc ridicat. "În termen de maximum o zi lucrătoare de la data plasării ofertei pe platforma electronică, oricare asigurător RCA o poate prelua după regula «primul venit, primul servit». Dacă oferta nu e preluată în termenul prevăzut la art. 23 (adică o zi - n.red.), va fi alocată automat din platforma electronică unui asigurător RCA, în ziua lucrătoare imediat următoare împlinirii termenului. Asigurătorul RCA căruia i-a fost alocată oferta este obligat să încheie contractul de asigurare la cererea solicitantului", scrie în documentul BAAR.
Nu există dubiu: asigurătorul RCA desemnat va fi obligat să încheie contractul cu persoana respectivă, dacă aceasta dorește. Acest lucru e precizat în termeni clari în Legea nr. 132/2017. Iar asigurătorul care va refuza să încheie contractul va putea fi sancționat, potrivit legii, cu o amendă între 50.000 și 500.000 de lei.
Practic, asta înseamnă că asigurătorul va trebui să facă acel contract ținând cont de oferta BAAR cu privire la valoarea primei de asigurare, așa cum se menționează și în documentul BAAR privitor la procedura de alocare a asiguraților cu risc ridicat. Totuși, alocarea clienților nu se va face chiar în virtutea hazardului, ajungându-se la situații în care firma A a primit de N ori mai mulți clienți cu risc ridicat decât firma B.
Tot în documentul BAAR scrie că alocarea asiguraților cu risc ridicat se va face proporțional cu cota de piață deținută de asigurătorii RCA în anul precedent (raportat la primele brute încasate de aceștia). Cotele procentuale de piață vor reprezenta în total 100 de poziții de alocare. "Alocarea va fi începută prin distribuirea a câte unui risc ridicat către fiecare asigurător RCA care are cel puțin o poziție liberă, aferentă unei cote de piață de câte 1%. După consumarea primelor poziții libere ale tuturor asigurătorilor RCA, vor fi alocate riscurile către fiecare asigurător RCA care mai are cel puțin o poziție liberă. Procedura va fi continuată până la alocarea tuturor celor 100 de poziții, după care va fi reluată pentru noi tranșe de câte 100 de poziții", se explică în procedura BAAR.
Comentarii articol (0)